Ce înseamnă victoria lui Donald TRUMP în alegeri pentru Ucraina, Orientul Mijlociu și China
Întoarcerea lui Donald Trump la Casa Albă va schimba din temelii politica externă a Statelor Unite, dacă acesta își va menține promisiunile făcute în timpul campaniei electorale.
Donald Trump nu s-a ferit să afirme în timpul campaniei prezidențiale faptul că dacă va obține un nou mandat, interesele Statelor Unite sunt prioritare în raport cu ale altor națiuni. Angajamentele sale, adesea lipsite de detalii specificie, sunt bazate pe principiile non-intervenționismului și protecționismului comercial.
Victoria lui Trump este un semnal de alarmă pentru relațiile internaționale, deoarece actualul președinte are în spate o istorie marcată de tensiuni cu liderii mai multor națiuni, relatează The New York Times.
Cum vede Trump Ucraina, Rusia și NATO
Donald Trump a criticat deschis administrația Biden pentru risipirea fondurilor în susținerea Ucrainei în războiul cu Rusia. În stilul caracteristic, Trump afirma nu demult că ar putea aduce pacea între Moscova și Kiev într-o zi, dar nu a specificat modul în care acest lucru se va întâmpla.
De asemenea, actualul președinte l-a criticat pe Joe Biden de faptul că doar alimentează tensiunile în regiune dintre ruși și ucraineni, fără a căuta o soluție pragmatică la această problemă.
„Nu sunt pro-rus, sunt doar împotriva risipirii banilor. Trebuie să existe o soluție diplomatică la acest conflict”, afirmă Trump.
Criticii săi se tem că acesta ar putea retrage țara din NATO, însă acest scenariu pare foarte îndepărtat pentru moment, relatează BBC.
Pacea din Orientul Mijlociu, o nouă problemă spionoasă aflată pe agenda lui Trump
Ca și în cazul Ucrainei, Trump a promis că va aduce pacea în Orientul Mijlociu, fără a explica cum. Acest lucru presupune că va pune capăt războiului dintre Israel și Hamas în Gaza și dintre Israel și Hezbollah în Liban.
Actualul președinte a spus în repetate rânduri că dacă era în locul lui Joe Biden la putere, Hamas nu ar fi atacat Israelul, pentru că ar fi pus presiune maximă pe Iran astfel încât să nu aibă posibilitatea să finanțeze militar gruparea.
În timpul primului său mandat în funcția de președinte al Statelor Unite, Donald Trump a retras țara din acordul nuclear iranian, a aplicat sancțiuni economice drastice Teheranului și a comandat uciderea generalului Qasem Soleimani, cel mai puternic comandant militar al Iranului.
Analiștii internaționali nu sunt convinși de faptul că Donald va reuși să aducă pacea în Orient, însă cu certitudine își va axa politica externă în favoarea Israelului. Anterior câștigării alegerilor, premierul israelian Benjamin Netanyahu l-a numit pe Trump „cel mai bun prieten pe care Israel l-a avut vreodată la Casa Albă”.
Războiul comercial purtat cu Beijingul intră într-o nouă eră
Tensiunile în relația China-SUA au debutat în primul mandat al lui Trump, însă au atins apogeul anul trecut, în urma incidentului cu baloanele de spionaj. La acea dată, fostul președinte a etichetat ca rușinos evenimentul întâmplat sub mandatul succesorului său, Joe Biden.
Abordarea SUA față de China este cel mai important domeniu strategic al politicii externe promovate de administrația Trump. Noul președinte vrea să impună taxe vamale suplimentare uriașe pentru a limita importurile de produse chinezești.
Trump și-a exprimat admirația pentru omologul Xi Jinping, însă în același timp, nu vrea să pericliteze securitatea SUA de dragul unor parteneriate comerciale, precum au făcut alte țări prin programul Belt and Road Initiative. Cu toate acestea, liderul de la Casa Albă nu s-a ferit să-i acuze pe chinezi că au dezvoltat în laborator coronavirusul și sunt direct responsabili de pandemie.