„Astăzi, în întreaga lume, Biserica reînnoiește mesajul plin de uimire al primilor Ucenici: «Hristos a Înviat! Adevărat a Înviat, așa cum profețise!» Vechea sărbatoare a Paștelui ebraic, care marca eliberarea poporului evreu din sclavie, culminează cu Învierea lui Hristos, care ne-a eliberat din robia păcatului și a morții, deschizându-ne drumul spre viața veșnică. Fiecare dintre noi, când ne lăsăm dominați de păcat, ne pierdem de drumul cel bun și umblăm ca niște oi rătăcite. Dar Dumnezeu Însuși, Păstorul nostru, a venit să ne caute, iar pentru a ne salva s-a coborât pe Sine până la umilirea pe Cruce. Dar astăzi putem spune: A înviat Pastorul cel bun care pentru turma Sa a mers până la moarte; Aleluia!”, a declarat Papa Francisc în predica adresată „Orașului (Roma) și Lumii” („Urbi et Orbi”), rostită în Piața Sfântul Petru de la Vatican după oficierea slujbei din Duminica Paștelui.
În acest context, Papa Francisc a subliniat faptul că Paștele „nu trebuie să fie doar o sărbătoare cu multe flori”, ci „este mult mai mult”, referindu-se și la „cultura marginalizării” care există în societate.
„Astăzi, Biserica repetă, cântă și strigă de bucurie: Hristos a Înviat! Dar, dacă Domnul a înviat, cum pot avea loc atât de multe nenorociri, boli, cazuri de trafic de persoane, războaie, distrugeri, mutilări, acte de răzbunare și de ură. Unde este Domnul? El este acolo, ne privește de pe Cruce, pentru că, după atâta suferință, este mereu Învierea. Aceasta nu trebuie să fie doar o sărbătoare cu multe flori, este mult mai mult: este taina pietrei date la o parte, care devine temelia existenței noastre. În actuala cultură a marginalizării, (…) această piatră devine sursă de viață. Chiar și noi, pietre mici pe acest tărâm al durerii, avem cu toții sens dacă credem în Hristos”, a adăugat Suveranul Pontif.
„Păstorul Înviat iese în căutarea tuturor celor care sunt rătăciți în labirintul singurătății și marginalizării; iese în întâmpinarea lor prin intermediul fraților și surorilor care știu să se apropie cu respect și afecțiune, care știu le transmită acestor oameni un mesaj care nu este uitat niciodată, care cere prietenia cu Dumnezeu. Păstorul Înviat poartă poverile celor care sunt victime ale formelor vechi și noi de sclavie: muncilor care dezumanizează, formelor de trafic, de exploatare și discriminare, dependențelor grave. Poartă poverile copiilor și adolescenților care sunt privați de libertate și sunt exploatați, ale celor care sunt răniți de violențele familiale”, a mai subliniat Papa Francisc, potrivit cotidianului Il Messaggero.
Șeful Bisericii Catolice a reamintit că anul acesta Paștele este celebrat în aceeași zi și de Biserica Ortodoxă.
„Dragi frați și surori, anul acesta, creștinii de toate confesiunile celebrează împreună Paștele. Astfel, se aude dintr-o singură voce în orice parte a lumii anunțul cel mai frumos: „Adevărat a Înviat Hristos, așa cum profețise!». El, care a învins întunericul păcatului și morții, să ne dea pace în toate zilele! Să aveți Paște fericit!”, a încheiat Papa Francisc.