Vizita la Incirlik „depinde de pașii făcuți de Germania. Dacă vor face pașii necesari, vom permite vizita”, a declarat Mevlut Cavusoglu într-o conferință de presă desfășurată luni la Ankara.
„Cei care intervin în istoria noastră și o manipulează nu pot primi aprobare pentru o astfel de vizită”, a adăugat șeful diplomației turce. Alți oficiali din cadrul Ministerului turc de Externe au explicat că Mevlut Cavusoglu cere Guvernului Germaniei să se distanțeze de rezoluția parlamentară din iunie, prin care masacrul otoman antiarmean din 1915 este catalogat „act de genocid”.
Germania solicită Turciei să permită vizita unei delegații parlamentare germane la cei 250 de militari staționați în baza de la Incirlik, a anunțat în urmă cu câteva zile cancelarul Angela Merkel, în timp ce Partidul Social-Democrat (SPD) a cerut ca vizita să aibă loc până în septembrie. Pentru ca armata germană să poată utiliza în continuare baza Incirlik, Parlamentul de la Berlin trebuie să prelungească mandatul. În acest sens, este necesar și votul parlamentarilor social-democrați. „Eu sper că vom putea continua operațiunile contra rețelei Stat Islamic din baza de la Incirlik”, a declarat Angela Merkel, potrivit Deutsche Welle.
Pentru a oferi aprobarea, Partidul Social-Democrat (SPD) a cerut Turciei să ofere permisiunea unei vizite parlamentare germane în baza din sud-estul Turciei, unde sunt 250 de membri ai armatei germane. Berlinul are preocupări în legătură cu situația din baza de la Incirlik, pe fondul unor verificări efectuate de autoritățile turce după tentativa de lovitură de stat.
Potrivit unor surse militare citate de revista Der Spiegel, pe fondul disensiunilor dintre Occident și Turcia, Germania ar intenționa să mute avioanele Tornado și aeronavele de alimentare în zbor la baze aeriene din Iordania și Republica Cipru. Germania și alte țări NATO, inclusiv Statele Unite, folosesc în prezent baza Incirlik, situată în sud-estul Turciei, pentru operațiunile antiteroriste din Siria și Irak.