Prima pagină » Știri externe » Ce măsură a luat Consiliul de Securitate al ONU cu privire la rezoluția palestiniană

Ce măsură a luat Consiliul de Securitate al ONU cu privire la rezoluția palestiniană

Ce măsură a luat Consiliul de Securitate al ONU cu privire la rezoluția palestiniană
Consiliul de Securitate ONU a respins rezoluția palestiniană asupra unui acord de pace cu Israelul, fiind înregistrate opt de voturi în favoarea acestui proiect, două voturi „împotrivă" și cinci abțineri, în contextul în care textul trebuia să obțină nouă voturi pentru a fi adoptat, relatează AFP.

Franța, China și Rusia, trei membri permanenți ai Consiliului, au susținut rezoluția. Australia și Statele Unite, aliați apropiați ai Israelului, au votat împotriva rezoluției. În ultimele zile, Washingtonul și-a exprimat în repetate rânduri opoziția față de acest text.

Cinci state, inclusiv Marea Britanie, s-au abținut.

Proiectul de rezoluție prevedea un acord de pace în termen de 12 luni și retragerea israeliană din teritoriile ocupate până la sfârșitul lui 2017.

Luni, textul original al proiectului a fost modificat. Amendamentele prevedeau ca Ierusalimul de Est, ocupat și anexat, să devină capitala unui stat palestinian, soluționarea problemei prizonierilor palestinieni, încetarea colonizării israeliene și reaminteau caracterul ilegal al zidului de separare.

„Această rezoluție încurajează divizările și nu reprezintă un compromis”, a declarat ambasadorul american la ONU, Samantha Power.

„Textul nu evocă decât preocupările unei părți”, a adăugat ea.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu, a respins în repetate rânduri ideea unei retrageri din Cisiordania și Ierusalimul de Est în decursul a doi ani.

„Ne confruntăm cu posibilitatea unui atac diplomatic, altfel spus a unei tentative de a ni se impune prin decizii ONU o retragere între liniile (frontierei) din 1967 într-un termen de doi ani”, a declarat el.

Autoritatea Palestiniană (AP) a anunțat anterior că va solicita să adere la diverse organisme internaționale, inclusiv la Curtea Penală Internațională (CPI), în cazul unui eșec al proiectului de rezoluție.

Autor

Citește și