Ce mesaj are Germania pentru țările care nu primesc înapoi imigranții
„Germania este mai mult decât binevoitoare să ofere ajutor economic Africii de Nord, dar doar atunci când Guvernele de acolo răspund acestui ajutor, permițându-le oamenilor ale căror cereri de azil au fost respinse să călătorească înapoi spre țara de origine”, a declarat, pentru radioteleviziunea publică germană ARD, Sigmar Gabriel, liderul Partidului Social Democrat (SPD) de centru-stânga.
Întrebările legate de ce este de făcut cu imigranții nord-africani care doresc azil în Germania au ajuns în atenția publică după ce agresiunile sexuale în masă din noaptea de Anul Nou, care au avut loc în orașul Koln, au fost descrise ca fiind comise de „bărbați cu înfățișare nord-africană”.
Procurorii din oraș anchetează în prezent 13 bărbați care au legături cu aceste infracțiuni, toți provenind din Africa de Nord.
Guvernul Germaniei a semnalat în ultimele săptămâni probleme în ceea ce privește expulzarea algerienilor și marocanilor, anunțând că țările lor de origine nu sunt deseori dispuse să îi primească înapoi din cauza lipsei documentelor de identitate.
În ultima săptămână, presa germană a anunțat rate mari de infracționalitate în rândul imigranților nord-africani, în special în landul vestic Renania de Nord-Westfalia.
Începând din vară, numărul persoanelor din Magreb (regiune ce cuprinde statele Maroc, Algeria, Tunisia și Libia) care solicită azil în Germania a crescut.
Numai în luna august, 1.500 de algerieni și marocani au solicitat azil în Germania. Până în luna decembrie, numărul acestora a crescut la 5.300, în pofida unei proporții foarte mici de cereri de azil care au fost aprobate pentru imigranții provenind din aceste țări, informează Die Welt.
Partidul Uniunea Creștin Socială (CSU) solicită Guvernului să clasifice statele Maroc, Algeria și Tunisia ca „țări de origine sigure”, ceea ce ar însemna că nou-veniții din aceste regiuni ar avea șanse foarte mici să primească statut de refugiat și ar fi deportați mai repede.