Ce preț ar putea plăti Franța și alte state membre, dacă acordurile Schengen ar fi abandonate
Într-o notă publicată miercuri, organismul de reflecție și expertiză arondat premierului evocă incluiv un impact global de aproape 0,8 puncte din PIB – adică 110 miliarde de euro – pentru ansamblul țărilor din spațiul Schengen, care depun eforturi să oprească un aflux de refugiați, relatează Reuters în pagina electronică.
Reintroducerea generalizată a controalelor la frontierele fiecărui stat european ar afecta turismul, muncitorii din zona de frontieră și transportul mărfurilor.
Costul acestei măsuri este estimat, în ceea ce privește Franța, la o sumă cuprinsă între unul și două miliarde de euro, în funcție de intensitatea controalelor, la care se va adăuga finanțarea mijloacelor care-i sunt consacrate.
Jumătate din această sumă ar proveni de la o scădere a vizitelor turiștilor, 38% de pe urma muncitorilor din zona de frontieră, iar restul a transportului de marfuri.
Acordurile Schengen cu privire la libera circulație a persoanelor și bunurilor între 26 de state europene se află sub presiune de la începutul crizei migrației.
Anumite țări au reintrodus deja controale la frontierele lor comune, precum Austria, apoi Germania, iar cel mai recent Suedia și Danemarca.
Franța a făcut același lucru, în anumite posturi de frontieră, după atacurile islamiste de la 13 noiembrie, iar consecința a fost apariția unor timpi de așteptare mai mari sau mai mici, în funcție de perioada din timpul săptămânii.
France Stratégie estimează că impactul unor controale sistematice asupra turismului va fi semnificativ, implicând o scădere a vizitelor într-o țară care primește anual peste 83 de milioane de turiști în sejururi de cel puțin o noapte și 122 de milioane de excursioniști.
Cei aproximativ 350.000 de muncitori francezi din zone de frontieră ar fi afectați de o creștere a timpului navetei de la domiciliu la serviciu și înapoi, iar circulația mărfurilor ar fi afectată de controlarea încărcăturilor la frontiere.
Pe termen lung, într-o perioadă de zece ani, studiile de impact sugerează un cost suplimentar net anual de peste zece miliarde de euro, „asociat numai scăderii comerțului” Franței cu celelalte țări membre, subliniază France Stratégie.
„Costul pentru spațiul Schengen va fi de 0,79 puncte procentuale din PIB-ul total, echivalentul unei pierderi nete de peste 110 miliarde de euro”, estimează grupul de reflecție.