Prima pagină » Știri externe » Ce rezistență ar putea întâmpina Occidentul în Siria. Cum arată armata siriană, înainte și după războiul civil

Ce rezistență ar putea întâmpina Occidentul în Siria. Cum arată armata siriană, înainte și după războiul civil

Ce rezistență ar putea întâmpina Occidentul în Siria. Cum arată armata siriană, înainte și după războiul civil
Armata siriană, care rămâne pe hârtie una dintre cele mai importante armate din lumea arabă, și-a văzut capacitățile înjumătățite de la începutul războiului civil, apreciază International Institute for Strategic Studies (IISS) cu sediul la Londra, relatează AFP.

Armata siriană, care rămâne pe hârtie una dintre cele mai importante armate din lumea arabă, și-a văzut capacitățile înjumătățite de la începutul războiului civil, apreciază International Institute for Strategic Studies (IISS) cu sediul la Londra, relatează AFP.

IISS a prezentat în ediția din 2013 a raportului său „Military Balance” o situație a forțelor armate loiale Guvernului de la Damasc.

– EFECTIVE

Armata siriană numără teoretic 178.000 de oameni, dintre care 110.000 în cadrul forțelelor terestre, 5.000 în Marină, 27.000 în cadrul forțelor aeriene și 36.000 în cadrul apărării antiaeriene.

Ele erau estimate la 325.000 de oameni în 2009, dintre care 220.000 în forțele terestre.

„Capacitățile nominale de dinainte de război ale armatei au fost probabil înjumătățite, din cauza dezertărilor și pierderilor suferite”, scriu experții din cadrul IISS.

„Majoritatea formațiilor au fost afectate. Anumite brigade au dispărut fie pentru că erau considerate politic puțin fiabile, fie din cauza pierderilor grave”, continuă ei.

Din cauza dezorganizării cauzate de războiul civil care devastează țara, IISS nu se mai consideră în măsură să estimeze efectivele forțelor paramilitare, care joacă un rol foarte important în confruntările cu insurecția. În 2009, ele erau estimate la 108.000 – dintre care 8.000 în jandarmerie, aflată în subordinea Ministerului de Interne – și 100.000 în cadrul miliției populare a Partidului Baas, aflat la putere din 1963.

În ceea ce îi privește pe rezerviști, forțele terestre numără 314.000 de oameni, Marina 4.000, forțele aeriene 10.000, iar apărarea antiaeriană 20.000.

– STRUCTURĂ

Forțele terestre cuprind în principiu șapte divizii blindate, trei divizii de infanterie mecanizată, două divizii de forțe speciale și o divizie a Gărzii Republicane – create în 1976 și însărcinată cu securitatea Damascului.

Eficiența forțelor speciale (în principal alcătuite din alawiți, comunitatea din care provine președintele Bashar al-Assad) și Gărzii Republicane este considerată superioară celei a forțelor armate în general.

IISS apreciază că însumând forțele speciale, Garda Republicană și diviziile a III-a șia IV-a, forțele de elită pe care regimul este sigur că poate conta însumează aproximativ 50.000 de oameni.

– ECHIPAMENT

Armata este echipată cu material în mod esențial de origine rusească, eventual sovietică, și avea înainte de începutul confruntărilor 4.950 de tancuri.

„Acest număr a fost redus în mod semnificativ în timpul războiului civil”, se precizează în Military Balance. Armata dispune de un important arsenal de rachete, al cărui comandament se află la Alep (nord).

Marina dispune de două fregate. Forțele aeriene au, în principiu, 365 de avioane de luptă (555 în 2009), majoritatea de origine sovietică. Și în acest caz, acest număr de dinainte de război este în prezent mult inferior, iar potrivit IISS „nivelul capacității operaționale a unei părți importante a flotei aeriene este probabil slab”.

Forțele antiaeriene au fost, se pare, mai puțin afectate de lupte. Ele dispun de câteva mii de rachete de tip sol-aer de fabricație rusă, inclusiv unele recente și potențial eficiente.

Citește și