Secretarul american al Apărării Leon Panetta i-a promis joi președintelui afgan Hamid Karzai că Statele Unite vor rămâne alături de un Afganistan „suveran”, care să poată să își asigure singur securitatea, după retragerea trupelor americane la sfârșitul lui 2014, relatează AFP, potrivit MEDIAFAX.
Șeful statului afgan, care a sosit marți în Statele Unite, s-a întâlnit, joi, mai întâi cu Panetta, iar spre seară a participat la o întâlnire și o cină cu secretarul de Stat Hillary Clinton. Karzai urma să fie primit vineri de către președintele Obama, la Casa Albă.
La primirea oaspetelui său la Pentagon, Panetta a declarat în fața presei că „după o perioadă lungă și dificilă, am ajuns, cred, la ultimul capitol al creării unui Afganistan suveran, care să poată, pe viitor, să guverneze și să își asigure securitatea”.
Adresându-se lui Karzai, secretarul a vrut să îl „asigure pe prietenul (său) de angajamentul complet al Statelor Unite și al Departamentului Apărării în ajutorarea poporului afgan”.
„Ne-am sacrificat împreună, legând o relație pe care nu o vom putea rupe niciodată”, a spus Panetta.
Președintele afgan a „mulțumit” Statelor Unite și „celorlalți aliați (comuni) pentru că au furnizat Afganistanului asistența de care avea nevoie în ultimii ani”.
„Sunt sigur că (…) Afganistanul și Statele Unite vor găsi modalitățile unui acord bilateral în domeniul securității care să apere interesele” ambelor țări, a pledat Karzai.
Oficiali americani și afgani au sugerat, în ultimele zile, că la finalul acestei vizite ar putea fi adoptată o decizie cu privire la numărul de militari americani staționați în Afganistan – sau, mai probabil, asupra rolului și misiunii acestor militari – în urma operațiunilor de luptă ale NATO care se încheie la sfârșitul lui 2014.
NATO are în prezent aproximativ 100.000 de militari în Afganistan, dintre care aproximativ 60.000 sunt americani.
Karzai dorește menținerea trupelor americane în țara sa, cu scopul de a susține forțele afgane, dar detalii importante asupra rolului precis și statutului acestor militari urmează, încă, să fie stabilite.
Pentagonul prevede o reducere la 3.000, 6.000 sau 9.000 de oameni în cadrul prezenței sale în Afganistan după 2014, scria în urmă cu câteva zile Wall Street Journal.
Valentin Vidu, [email protected]