Ce s-a întâmplat cu americanul deținut în Coreea de Nord. Washingtonul este „foarte îngrijorat de starea sa”
Cetățeanul american Kenneth Bae, deținut de peste doi ani în Coreea de Nord, a fost transferat de la spital într-un lagăr de muncă, au anunțat vineri autoritățile americane, arătându-se îngrijorate în legătură cu starea sa de sănătate, relatează AFP.
„Departamentul de Stat a aflat că autoritățile nord-coreene l-au transferat pe Bae de la spital într-un lagăr de muncă”, a declarat vineri purtătoarea de cuvânt a diplomației americane, Jennifer Psaki.
Washingtonul este „foarte îngrijorat în legătură cu starea sa de sănătate”, a adăugat ea.
„Reiterăm apelurile către autoritățile nord-coreene să i se acorde o amnistie specială și să fie eliberat imediat”, a adăugat oficialul american.
Kenneth Bae, în vârstă de 45 de ani și originar din Coreea de Nord, a fost arestat la 3 noiembrie 2012, la sosirea sa în orașul portuar Rason (nord-estul statului), din motive care rămân neclare. Potrivit presei nord-coreene, bărbatul călătorea cu mai mulți turiști, iar unul dintre ei avea asupra sa un hard-disk ce ar fi conținut date sensibile.
Bae a fost condamnat în mai 2013 la 15 ani de muncă forțată pentru subversiune, potrivit agenției oficiale nord-coreene KCNA.
Phenianul a afirmat că Kenneth Bae, al cărui nume coreean este Pae Jun-ho, este un activit creștin-evanghelist, trimis în China în perioada 2006-2012 pentru a pune „bazele unei conspirații” și a încuraja nord-coreenii să „întreprindă acțiuni ostile cu scopul de a înlătura de la putere Guvernul, promovând o campanie de defăimare” a acestuia.
Bae a fost spitalizat, se pare, în vara lui 2013. Sora sa, intervievată de CNN, a afirmat atunci că el a slăbit 23 de kilograme și suferă de probleme renale și hepatice.
Departamentul de Stat a precizat într-un comunicat publicat vineri că diplomați ai ambasadei Suediei, care reprezintă interesale Statelor Unite în Coreea de Nord, s-au întâlnit de zece ori cu Bae din momentul în care a fost arestat.
El a apărut în urmă cu trei săptămâni alături de doi gardieni într-o înregistare în care afirmă că este vinovat și face apel către Executivul american să-l ajute să-și regăsească familia, a anunțat agenția de presă niponă Kyodo.
Un alt cetățean american, Merrill Newman, în vârstă de 85 de ani, a fost eliberat în decembrie 2013, după 42 de zile detenție într-o închisoare nord-coreeană, sub acuzația de comitere de „acte ostile” împotriva Coreei de Nord.