Anunțul a fost făcut marți de un avocat al celor patru jurnaliști, a căror eliberare a fost posibilă după intervenția ambasadei americane din Manama, capitala statului Bahrain, relatează agenția de presă AP.
Cei patru jurnaliști americani au fost arestați duminică de autoritățile din Bahrain și puși sub acuzare, pentru că „au furnizat informații false că erau turiști” când se aflau în țară în interes profesional, potrivit poliției.
Jurnaliștii au părăsit secția de poliție marți, după o întâlnire cu procurorii și urmează să se îmbarce la bordul unei curse aeriene pentru a părăsi țara marți seară, a precizat pentru AP Mohammed al-Jishi, un avocat al jurnaliștilor inculpați.
Însă camerele de filmat și laptopurile acestora au fost confiscate de autoritățile din Bahrain, în a căror custodie au și rămas, a adăugat Al-Jishi.
Potrivit unui comunicat al Ministerului de Interne din țară, unul dintre jurnaliști „purta o mască și participase la atacuri împotriva forțelor de ordine alături de alți protestatari în Sitra”.
Jurnaliștii – o femeie și trei bărbați – ar fi intrat în țară săptămâna trecură, joi-vineri, cu vize de turiști.
„Cel puțin unul dintre cei arestați a venit în țară în calitate de angajat al unei instituții de presă internațională, dar nu s-a înregistrat în această calitate și a fost implicat în activități ilegale”, declara, luni, Ministerul de Interne din Bahrain, fără a preciza despre ce activități ilegale este vorba.
Bahrain solicită jurnaliștilor străini să obțină vize speciale înainte de a intra în țară pentru a putea relata, dar le permite cetățenilor din mai multe state, inclusiv SUA, să solicite vize de turiști la sosire.
Bahrain s-a confruntat cu o serie de proteste violente în februarie 2011. În cea de-a patra zi de proteste, 17 februarie 2011, au avut loc cele mai intense confruntări din această serie, iar patru persoane au murit și alte 300 au fost rănite.