Ce s-a întâmplat cu cel mai mare fond suveran din lume în trimestrul al doilea
Fondul, cu active de 870 de miliarde de dolari, a scăzut cu 0,9% în trimestrul doi, pe fondul unui declin de 0,2% al acțiunilor deținute și de 2,2% al obligațiunilor. Activele imobiliare ale fondului au crescut cu 2%.
„Investițiile în active cu venituri fixe au fost afectate de creșterea randamentelor pe principalele piețe ale fondului. În cazul acțiunilor, rezultatul a fost afectat de titlurile din Statele Unite”, a declarat Yngve Slyngstad, director general al fondului.
Fondul cu sediul în Oslo, în care statul norvegian plasează majoritatea veniturilor din vânzările de petrol pentru a evita supraîncălzirea economiei, a început să scadă pe fondul prăbușirii cotațiilor petrolului, potrivit băncii centrale a Norvegiei.
Slyngstad a mai avertizat că câștigurile fondului vor scăderea în condițiile în care băncile centrale ale statelor dezvoltate au luat măsuri de stimulare a economiilor care au dus la reducerea randamentelor obligațiunilor.
Cele mai mari dețineri de acțiuni ale fondului sunt formate din titluri Nestle, Apple și Novartis, iar cele mai mari dețineri de obligațiuni sunt în Statele Unite, Japonia și Germania.