Cu câteva luni înainte de venirea la putere a lui Kim Jong-un în locul tatălui său, Kim Jong-il, care a decedat în decembrie 2011, regimul a emis o directivă prin care obliga pe oricine purta acest nume să-și aleagă altul.
„Toate organele partidului și serviciile de securitate publică sunt obligate să înregistreze locuitorii cu numele Kim Jong-un (…) și să-i oblige să-și schimbe numele de bunăvoie”, se arată în acest document citat de postul KBS TV.
Măsura se aplică retroactiv documentelor de identitate și diplomelor, care urmează să fie rectificate. Certificatele de naștere emise pe acest nume sunt respinse.
„Autoritățile trebuie să se asigure ca nimeni să nu se plângă în mod inutil sau să răspândească zvonuri (…) pe această temă”, se arată în document.
Autenticitatea acestei directive nu a putut să fie verificată imediat. Ministerul sud-coreean al Unificării, însărcinat cu afacerile nord-coreene, a refuzat să facă vreun comentariu.
Un oficial din cadrul Guvernului a amintit însă că Phenianul a interzis deja utilizarea atât a numelui Kim Il-sung, fondatorul regimului și bunicul lui Kim Jong-un, cât și a numelui fiului acestuia Kim Jong-il.
Park Jin-hee, o nord-coreeană refugiată în Sud și care lucrează pentru KBS, s-a declarat sigură că nimeni nu mai poartă în prezent numele celor trei lideri, care fac obiectul unui cult al personalității organizat de către propaganda oficială.
În afară de ei, „nimeni din (Coreea de) Nord nu se numește Kim Il-sung și Kim Jong-il și nu există nicio îndoială că același lucru este valabil și pentru (Kim) Jong-un”, a declarat ea pentru AFP.