Prima pagină » Știri externe » Ce scrie presa străină despre protestele din România

Ce scrie presa străină despre protestele din România

Ce scrie presa străină despre protestele din România
Ce scrie presa străină despre protestele din România dinaintea turului doi al alegerilor prezidențiale

REUTERS scrie că mii de persoane s-au adunat în orașe de pe tot teritoriul României pentru a-i susține pe compatrioții din străinătate, care au fost „împiedicați” să voteze în primul tur. Protestatari din capitală și din orașele Cluj și Timișoara, în vestul țării, i-au cerut premierului Victor Ponta, clasat primul după turul întâi, să demisioneze, acuzându-l că a eșuat să asigure tuturor cetățenilor dreptul de a vota.

La Cluj, participanții la proteste au agitat bannere pe care se putea citi „Dreptul la vot” sau „Solidaritate cu diaspora” și au strigat „Demisia” și „România liberă”, scrie agenția.

„O victorie a lui Ponta poate aduce mai multă stabilitate țării cu 20 de milioane de locuitori, după o recesiune dureroasă și ani de gâlceavă între el și Băsescu, dar mulți afirmă că sunt îngrijorați în legătură cu independența sistemului judiciar”, comentează Reuters.

Agenția ASSOCIATED PRESS (AP), citată de postul Fox News, notează că acest protest față de Guvern, acuzat că ridică dificultăți în calea votului românilor din străinătate, are loc cu o săptămână înainte de turul doi al alegerilor prezidențiale.

Români din Paris, Londra, Viena, dar și din alte țări au denunțat faptul că nu au putut să voteze din cauza cozilor lungi, pe 2 noiembrie, amintește postul american, adăugând că Guvernul a promis vineri să deschidă mai multe cabine de votare și alte măsuri pentru accelerarea procesului de vot, dar protestatarii consideră că nu este suficient.

Premierul Ponta îl înfruntă pe primarul Sibiului Klaus Iohannis pe 16 noiembrie, mai scrie Fox News pe site, adăugând că „Ponta este favoritul” și că „în străinătate trăiesc aproximativ două milioane de români”.

Postul iranian PRESS TV scrie pe site că „românii au organizat demonstrații în toată țara pentru a protesta față de limitări ale votului compatrioților lor din străinătate în primul tur al alegerilor prezidențiale”, precizând că „aproximativ 10.000 de persoane au ieșit în stradă în întreaga țară sâmbătă pentru a-și exprima furia față de un număr neadecvat de secții de votare în țări ca Franța, Germania și Marea Britanie”. Rezultatele primului tur cresc posibilitatea ca Ponta să învingă, comentează postul.

Agenția rusească de presă RIA NOVOSTI afirmă că protestele vizează „proasta organizare a primului tur al alegerilor prezidențiale”, adăugând că protestatarii susțin că mii de români din străinătate nu au putut să voteze pe 2 noiembrie din cauza numărului insuficient de secții de votare în scrutinul care-l va desemna pe succesorul președintelui în exercițiu Traian Băsescu. „Majoritatea substanțială a alegătorilor din străinătate îl susține pe Klaus Iohannis (46%), în timp ce Ponta a primit doar 18% din voturi”, notează agenția rusească.

Agenția BELGA, citată de site-ul Radioteleviziunii Belgiene Francofone (RTBF), și AGENCE FRANCE-PRESSE relatează că mii de persoane au manifestat sâmbătă împotriva Guvernului, acuzat că a încercat să „împiedice” votul românilor din străinătate în primul tur al alegerilor prezidențiale de duminica trecută, câștigat de premierul în exercițiu Victor Ponta.

Numeroși martori au declarat că mii de români nu au putut să voteze pe 2 noiembrie din cauza numărului insuficient de secții de votare din țări ca Franța, Germania și Marea Britanie, notează cele două agenții de limbă franceză.

„Vrem alegeri libere” și „Ponta, nu uita, tinerii nu te susțin”, au scandat manifestanții, aproximativ 7.000 potrivit Jandarmeriei, adunați în Piața Unirii de la Cluj (nord-vest).

Aproximativ 1.500 de persoane au cerut demisia premierului în centrul Timișoarei (vest), orașul în care a izbucnit revolta anticomunistă din decembrie 1989 care a condus la îndepărtarea dictatorului Nicolae Ceaușescu, scrie RTBF pe site. „Astăzi în Timișoara, mâine-n toată țara”, au scandat manifestanții, la fel ca protestatarii anticomuniștii, în urmă cu 25 de ani, continuă postul, adăugând că sute de persoane s-au adunat, de asemenea, în Piața Universității din București, la Oradea (nord-vest) sau Constanța (est).

AFP continuă că președintele în exercițiu Traian Băsescu a îndemnat sâmbătă la demisia ministrului Afacerilor Externe , acuzându-l de „dezinformare”. Titus Corlățean, care a anunțat o mai bună organizare a turului doi în străinătate prin creșterea numărului cabinelor de votare, a afirmat că Ministerul nu poate să creeze secții de votare suplimentare, deoarece îi interzice legislația, ceea ce Biroul Electoral a dezmințit.

Ponta a obținut victoria în primul tur al alegerilor prezidențiale, cu 40,44% din voturile exprimate, iar candidatul dreptei Klaus Iohannis a obținut un scor de 30,37%. Însă Iohannis a obținut 46% din sufragiile alegătorilor români din diaspora, fiind considerat favoritul dreptei, în timp ce Ponta a obținut 18%, adaugă AFP.

„Alegerile prezidențiale din România sunt considerate cruciale pentru această fostă țară din blocul comunist, în care există temeri puternice cu privire la o acaparare a justiției de către puterile politice, în cazul unei victorii a lui Ponta”, mai scrie AFP.

Citește și