Comisarul european pentru Extindere și Politica de vecinătate, Stefan Fule, împreună cu Janusz Lewandowski, comisar pentru Programare Financiară și Buget, au plecat, marți, la Kiev, într-o vizită oficială de două zile, a anunțat Comisia Europeană. Deplasarea vine în contextul semnării, la Consiliul European de săptămâna trecută, a capitolelor politice din Acordul de Asociere UE-Ucraina, o încercare din partea Bruxelles-ului de a-și afirma solidaritatea față de ucraineni după ce au pierdut regiunea Crimeea, alipită la Rusia.
Vizita oficialilor europeni la Kiev are ca scop stabilirea unui plan de implementare a acordului semnat zilele trecute și a pașilor care trebuie parcurși pentru ca documentul să fie semnat în integralitate.
„Vom vorbi despre un număr de reforme necesare atât în sfera instituțiilor democratice, cât și în economie. Vom începe să schițăm un plan pentru aceste reforme în diferite domenii”, a declarat comisarul Fule, accentuând importanța unui dialog între UE și Rada Supremă (Parlamentul Ucrainei) și societatea civilă din Ucraina.
Delegația europeană va discuta cu autoritățile interimare de la Kiev despre ajutorul financiar pe care îl oferă UE, precum și despre procesul de liberalizarea vizelor. Șefii de stat și de guvern au convenit, în cadrul Consilului European de vineri, că UE poate oferi imediat Ucrainei un ajutor de 1,6 miliarde de euro, bani lichizi, cu condiția semnării unui acord cu FMI. Suma ar urma să ajungă, prin contribuțiile BEI și BERD, la 11,5 miliarde de euro, potrivit președintelui Traian Băsescu. Ministrul ucrainean de Finanțe, Aleksandr Shaplak, a declarat că guvernul lui negociază un împrumut de 15-20 de miliarde de dolari cu FMI (10,8 – 15 miliarde de euro).
Ucraina a fost unul dintre subiectele principale de discuție ale liderilor mondiali reuniți, luni și marți, la Haga, cu ocazia Summitului Securității Nucleare. În acest forum, s-a decis ca summitul G8 care trebuia să aibă loc în iunie la Soci (Rusia) să fie anulat. El urmează să aibă loc la Bruxelles, în aceeași perioadă, dar în format G7, fără Rusia. De altfel, va fi prima dată când summitul G8 va avea loc în Uniunea Europeană, a punctat azi, în cadrul unei conferințe de presă, Comisia Europeană.
Corespondență gândul din Bruxelles