Prima pagină » Știri externe » Ce se întâmplă la Cernobîl. Dezvăluirile unui înalt oficial al Pentagonului

Ce se întâmplă la Cernobîl. Dezvăluirile unui înalt oficial al Pentagonului

Ce se întâmplă la Cernobîl. Dezvăluirile unui înalt oficial al Pentagonului

Forţele ruse încep să se retragă de la centrala nucleară dezafectată de la Cernobîl, asupra căreia au preluat controlul în prima zi a invaziei Ucrainei la 24 februarie, a declarat miercuri un înalt responsabil al Pentagonului.

Peste 300 de militari, detectați cu doze mari de radiații în organism după ce au trecut prin cea mai contaminată zonă de la Cernobîl, au fost evacuați cu autobuzele, potrivit El Mundo.

Soldații diagnosticați cu sindromul iradierii acute au fost evacuați din zona Cernobîl cu șapte autobuze, potrivit unui oficial ucrainean, care a citat surse belaruse.

În cursul acestei săptămâni au apărut informații despre un convoi rusesc care a traversat Pădurea Roșie, cea mai radioactivă zonă din jurul centralei nucleare. Angajații spun că blindatele rușilor au ridicat nori de praf radioactiv, iar praful inhalat le-ar putea provoca răni grave.

Oficial: „Nu vă pot spune dacă au plecat cu toții”

Vestea retragerii armatei ruse de la Cernobîl a fost confirmată și de un înalt oficial de la Pentagon, sub protecția anonimatului. „Credem că sunt pe punctul de a pleca, nu vă pot spune dacă au plecat cu toţii„.

De asemenea, și purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a mai spus că ”mai puţin de 20%” din forţele ruse a căror înaintare asupra Kievului a fost blocată de rezistenţa ucraineană ”încep să se repoziţioneze” în direcţia Belarusului.

„Considerăm că se repoziţionează în Belarus. Nu avem un număr exact, dar aceasta este estimarea noastră preliminară”, a spus John Kirby într-un briefing de presă, subliniind că niciuna dintre unităţi nu pare să părăsească vecinătatea Ucrainei.

Reactorul numărul 4 al centralei de la Cernobîl a explodat în 1986, cauzând cea mai gravă catastrofă nucleară civilă din istorie. În prezent reactorul este acoperit cu un sarcofag dublu, unul construit de sovietici şi deja avariat, altul, mai modern, inaugurat în 2019. Celelalte trei reactoare ale centralei au fost închise progresiv după catastrofă, ultimul în anul 2000.

Citește și

Citește și