Ce se va întâmpla cu CIA, după scandalul privind tortura și minciunile agenției
Raportul Senatului american dat publicității marți, care conține detalii referitoare la maltrararea suspecților de terorism și la minciunile CIA, este copleșitor.
Agenția Centrală de Informații este de mai mulți ani ținta unor critici periodice pentru operațiunile sale de cele mai multe ori controversate, care, în unele cazuri, s-au finalizat cu eșecuri răsunătoare.
Debarcarea eșuată în Golful Porcilor din Cuba, la începutul anilor ’60, scandalul Iran-Contra din anii ’80 sau rapoartele false privind existența armelor de distrugere în masă în Irak, la începutul anilor 2000, au reprezentat doar câteva dintre cazurile în care activitatea CIA a fost criticată.
Deși reputația Agenției a suferit o lovitură serioasă prin dezvăluirile detaliate și deranjante referitoare la tehnicile de tortură folosite în cazul suspecților de terorism și cu privire la faptul că a mințit Casa Albă și Congresul, CIA va rămâne, totuși, o forță vitală a spionajului și a obținerii de informații din întreaga lume.
De altfel, bugetul alocat CIA a crescut cu miliarde de dolari în ultimii ani, în urma atentatelor din 11 septembrie 2001, iar Agenția Centrală de Informații dispune de o adevărată „flotilă” de avioane fără pilot folosite periodic pentru eliminarea combatanților inamici. În plus, CIA dispune de un personal numeros, în contextul noilor amenințări.
Mai mult, deși democrata Dianne Feinstein, președinta Comisiei de Informații din Senat, care a redactat raportul acuzator cu privire la folosirea torturii, a descris acțiunile CIA drept „o pată pentru valorile și istoria” SUA, majoritatea membrilor Congresului susțin operațiunile secrete ale Agenției de Informații. De altfel, acestea sunt considerate esențiale pentru lupta împotriva adversarilor Statelor Unite, printre care gruparea Stat Islamic (SI).
De altfel, în pofida concluziilor raportului realizat de Dianne Feinstein privind ineficiența tehnicilor de tortură, CIA insistă asupra faptului că interogatoriile sale dure au permis obținerea unor informații cruciale, printre care, de exemplu, cele care au condus la localizarea lui Osama ben Laden, ucis în 2011.
– „Agenția este esențială”
„Administrația Obama și următorii oficiali de la Casa Albă vor continua în mod sigur să se bazeze pe CIA pentru misiunea tradițională de strângere de informații și pentru operațiunile de antiterorism în întreaga lume”, declară pentru AFP William Banks, expert în informații și director al Institutului pentru securitate națională și antiterorism al Universității din Syracuza. „Agenția este, într-adevăr, esențială pentru asigurarea securității naționale, atât în prezent, cât și în viitor. Cred că episodul privind folosirea tehnicilor de tortură este oribil, dar rămâne o excepție”, adaugă el.
CIA a desfășurat operațiuni riscante în timpul mandatelor tuturor președinților americani, încă de la înființare, în 1947. În acest context, CIA dispune de prerogative unice pentru spionaj, șantaj și chiar uciderea adversarilor Statelor Unite peste tot în lume.
Misiunile sale au devenit și mai importante, odată cu atentale din 11 septembrie, când prinderea suspecților de terorism a devenit obiectivul strategiei Washingtonului pentru a preveni comiterea unor noi atentate.
Chiar și cei mai vehemenți critici ai Agenției Centrale de Informații, printre care senatorul democrat Mark Udall, susțin misiunile importante ale CIA. Iar, după o jumătate de oră de critici intense în Senat, unde și-a exprimat regretul că Agenția „refuză să recunoască ceea ce a făcut” și un apel la demisia directorului John Brennan, senatorul Mark Udall a apreciat că raportul privind tortura ar putea, în cele din urmă, să aibă un impact poztiv pentru CIA.
Raportul Senatului și o mai mare transparență vor ajuta Statele Unite să „găsească echilibrul între secret și principiile democratice”, a declarat el pentru AFP.
La rândul său, senatorul republican Saxy Chambliss a exclus orice reducere a bugetului CIA ca represalii. El a afirmat că Agenția Centrală de Informații se află în prezent pe drumul bun. „Activitatea noastră se desfășoară diferit în prezent, iar aceasta ne va ajuta pe termen lung”, a apreciat el.
Iar în contextul în care nivelul amenințărilor la adresa Statelor Unite nu pare să se reducă în viitorul apropiat, țara are, cu siguranță, nevoie de o Agenție Centrală de Informații puternică.