Ce se va întâmpla în Europa? Franța, Marea Britanie și Germania au activat mecanismul privind încălcarea Acordului atomic cu Iranul
„Nu accept argumentația că Iranul are dreptul de a reduce respectarea Acordului nuclear. În loc de a reveni la respectarea în totalitate a Acordului nuclear, Iranul a ales să limiteze în continuare respectarea prevederilor”, au transmis marți reprezentanții guvernelor din Franța, Marea Britanie și Germania.
Activarea mecanismului privind nerespectarea Acordului atomic riscă să conducă la sancțiuni împotriva Iranului.
Administrația din Iran a anunțat la începutul lunii ianuarie, în contextul crizei cu Statele Unite, că nu va mai respecta limitele privind purificarea uraniului stabilite prin Acordul nuclear semnat cu marile puteri. Administrația de la Teheran a decis să nu mai respecte limitele referitoare la numărul de centrifuge, astfel că nu vor mai exista limite privind capacitatea de îmbogățire a uraniului. Purificarea uraniului se va face în funcție de necesitățile tehnice, a transmis Agenția Iraniană pentru Energie Atomică. Practic, nu va mai exista un plafon al capacităților de îmbogățire a uraniului, a gradului de îmbogățire a uraniului sau a activităților de cercetare și dezvoltare în domeniul atomic. Iranul va continua cooperarea cu Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA).
Administrația iraniană a transmis că va reveni la respectarea prevederilor Acordului nuclear din 2015 dacă Statele Unite anulează sancțiunile.
Iranul a anunțat decizia în contextul tensiunilor puternice cu Statele Unite după asasinarea de către armata americană a unui comandant militar iranian în orașul irakian Bagdad.
Președintele Donald Trump a decis retragerea SUA din Acordul nuclear semnat de marile puteri cu Iranul în anul 2015. Rusia, China, Franța, Marea Britanie și Germania mențin Acordul atomic cu Iranul.