Fostul consultant american Edward Snowden, aflat la originea dezvăluirilor despre programele secrete americane de supraveghere a comunicațiilor, deține documente secrete privind ținte de piratare în Hong Kong și China, anunță vineri cotidianul South China Morning Post (SCMP), citat de AFP.
Cotidianul din Hong Kong afirmă că a consultat un extras din dosarele deținute de către Edward Snowden în cursul unui interviu cu el în metropola chineză, unde s-a refugiat din 20 mai, după ce a trimis informații explozive la The Guardian și Washington Post.
Acel extras conține adrese de IP (Internet protocol, numărul de identificare pentru un calculator conectat) vizate și data pătrunderilor în sisteme. SCMP nu a publicat adresele și nici nu a identificat persoanele sau instituțiile vizate.
Potrivit publicației, documentele precizează dacă o operațiune este în curs sau încheiată și par să arate un nivel de reușită a tentativelor de pătrundere în sistem de 75%.
„Nu știu ce tip de informații caută pe aceste aparate, știu doar că utilizarea mijloacelor tehnice pentru a pătrunde fără autorizare în aparate civile este o încălcare a dreptului și este îndoielnică din punct de vedere etic”, a declarat Edward Snowden pentru cotidianul în limba engleză.
Tânărul în vârstă de 29 de ani, care a fugit în Hong Kong, a acordat miercuri un nou interviu pentru cotidianul SMCP în care afirmă că vrea să rămână în teritoriul autonom chinez, de unde intenționează să „combată administrația americană în tribunale”.
Fostul consultant al puternicei agenții de informații NSA a evocat, de asemenea, metodele americane de spionaj, precizând că Statele Unite au acces la „sute de mii de calculatoare”, inclusiv din Hong Kong și China.
Beijingul a anunțat joi că nu are „nicio informație de oferit” despre american.
Spionajul informatic este o sursă frecventă de fricțiuni între cele două puteri ale planetei și s-a aflat pe agenda de discuții a întâlnirii de sâmbăta trecută dintre președintele american Barack Obama și omologul său chinez Xi Jinping.