Prima pagină » Știri externe » Ce spun experții unui ONG despre atacurile Israelului în Fâșia Gaza

Ce spun experții unui ONG despre atacurile Israelului în Fâșia Gaza

Ce spun experții unui ONG despre atacurile Israelului în Fâșia Gaza
Armata israeliană a atacat fără discriminare ținte militare și civile, 70 la sută dintre victime înregistrându-se în rândul civililor, inclusiv a personalului medical, în timpul războiului din vara anului 2014 din Fâșia Gaza, au acuzat experți într-un raport publicat miercuri, relatează AFP.

Opt experți însărcinați de ONG-ul israelian „Physicians for Human Rights” au chestionat 68 de locuitori din Fâșia Gaza spitalizați în timpul celor 50 de zile de conflict în care aproximativ 2.200 de palestinieni au fost uciși, iar alți peste 10.000 răniți.

„Atacurile și raidurile succesive în același loc au provocat numeroase victime în rândul civililor și decese în rândul salvatorilor”, potrivit raportului, care menționează de asemenea „un atac aparent deliberat asupra spitalului Chouhada al-Aqsa din Deir el-Balah pe 21 iulie 2014”. Acest atac s-a soldat cu numeroși morți și răniți.

„Bombardamentele puternice și fără avertisment în prealabil asupra cartierelor locuite de civili (…) nu par să fi fost decise de militari sau de comandanți izolați, care ar fi fost nevoiți să obțină aprobarea șefilor din cadrul armatei și/sau a Guvernului israelian”, au acuzat experții în raport.

În plus, deși Israelul afirmă că lansează atacuri de avertisment pentru a le lăsa timp locuitorilor să fugă, majoritatea răniților chestionați au dezvăluit cazuri în care persoane au fost „ucise sau rănite în apropierea caselor lor sau a rudelor acestora”, se arată în raport.

Al-Mizan, un ONG din Fâșia Gaza care militează pentru apărarea drepturilor omului și care a participat la colectarea informațiilor, a apreciat pentru AFP că această procedură scoate la lumină acțiuni ce pot fi calificate ca fiind „crime de război”.

Raportul mai relevă folosirea de explozivi „în zone rezidențiale”.

Prin acest raport, experții au dorit să tragă un semnal de alarmă cu privire la impactul pe termen lung al acestui război și al celor precedente din Fâșia Gaza. Potrivit ONU, aproape 400.000 de copii vor avea nevoie de consiliere psihologică după acest conflict.

Guvernul israelian s-a apărat ori de câte ori a avut ocazia față de astfel de critici și a acuzat mișcarea islamistă Hamas, care controlează Fâșia Gaza, că ea însăși este vinovată de crime de război având în vedere faptul că îi folosește pe civili ca „scuturi umane”.

Autor

Citește și