Ce spune Banca Mondială despre nivelul de educație al militanților ISIS
Studiul „Incluziune socială și economică pentru prevenirea extremismului violent” a avut drept obiectiv să identifice caracteristicile socioeconomice care ar putea explica de ce unele persoane sunt atrase de gruparea extermistă Stat Islamic.
Datele incluse în studiu relevă faptul că sărăcia nu reprezintă factorul principal care să explice radicalizarea și adeziunea la o ideologie extremistă violentă.
Din cei 331 de recruți incluși într-o bază de date a Stat Islamic, doar 17% nu terminaseră liceul, în timp ce un sfert dintre aceștia aveau studii superioare.
„Recruții alogeni din Orientul Mijlociu, Africa de Nord și Asia de Sud și Est sunt în mod notabil mai educați decât media din regiunea lor,” notează Banca Mondială.
Doar cei proveniți din Europa de Est au un nivel al educației sub medie și chiar în aceste cazuri este vorba de o diferență mică, se mai afirmă în studiu.
Studiul a mai arătat că în medie voluntarii pentru misiuni sinucigașe făceau parte din grupul persoanelor cu o educație mai bună, studiul reliefând o tendință neobișnuită în acest sens.
„Numărul liderilor, dar și al militanților sinucigași este direct proporțional cu nivelul educației.”
Cei mai mulți dintre cei 331 de recruți afirmau că aveau un loc de muncă înainte de a călători în Siria sau Irak pentru a se alătura orgganizației Stat Islamic.
„Am sesizat că Daesh (Stat Islamic, n.red) nu și-au recrutat militanții străini din rândul persoanelor sărace și lipsite de educație, ba dimpotrivă,” concluzionează analiștii Băncii Mondiale.