În 2008, ei au compărut împreună în fața unui tribunal parizian, fiind acuzați de asociere în legătură cu un act terorist în cadrul unei filiere de recrutare de ucenici jihadiști trimiși să lupte împotriva armatei americane în Irak.
Condamnat la șase ani de închisoare, Farid Benyettou, în vârstă de 33 de ani, a fost eliberat, după care a reușit să intre la școala pentru infirmieri.
El efectua un stagiu la spitalul parizian Pitié Salpêtrière atunci când a aflat că fostul său discipol, împreună cu fratele lui, Said, a decimat la 7 ianuarie redacția săptămânalului satiric cu un Kalașnikov, strigând că vrea să îl „răzbune pe Profet”.
„Condamn ceea ce s-a făcut”, a declarat el într-un interviu acordat luni seara postului de știri iTÉLÉ. „Vreau să transmit acest mesaj: islamul condamnă tot ce s-a făcut. Asasinarea lașă și monstruoasă a unor jurnaliști, a unor polițiști și membri ai comunității evreiești. Acest lucru nu trebuie atribuit islamului. Este cea mai gravă crimă pe care o poate comite un musulman”.
El a explicat că a mers el însuși, încă de joi, la Direcția generală pentru securitate internă (DGSI), unde a fost interogat, apoi pus în libertate.
Cherif Kouachi „a trecut să mă vadă neanunțat în urmă cu două luni”, a declarat el. „Nu voia să vorbească decât despre luptă. Bunele relații cu vecinii, comportamentul unui bun musulman, nu le cunoștea (…) Ceea ce l-a ghidat în toate acestea nu a fost altceva decât ignoranța”, a explicat el.
Asigurând că nu a intenționat niciodată să ia calea jihadului violent, el a respins ideea că Franța „oprimă” musulmanii. „Eu sunt dovada contrară”, a subliniat el. „Am un cazier judiciar dificil de asumat. Am fost condamnat pentru terorism, este cel mai grav cazier. În pofida acestui fapt, nu am fost niciodată discriminat”.
Stagiar din februarie 2012 la institutul de formare de la Pitié Salpêtrière, Farid Benyettou și-a „prezentat condoleanțele cu ocazia minutului de reculegere păstrat joi”, a declarat reprezentanta institutului, Véronique Marin la Meslée.
„Autoritățile ne-au spus că era cunoscut serviciilor și că era supravegheat”, a adăugat ea. „S-a convenit ca noi să raportăm dacă se petrec lucruri anormale”.
Din cauza legăturilor sale cu unul dintre ucigașii de la Charlie Hebdo, Farid Benyettou își va putea obține diploma, dar din cauza cazierului său judiciar nu va putea ocupa niciodat o funcție publică.