Cazul premierului Victor Ponta a fost preluat rapid de presa internațională, în această după-amiază.Bloomberg a publicat la scurt timp după ce primul-ministru a fost chemat la DNA un articol cu titlul „Romanian President Urges Premier to Resign Amid Corruption Probe/ Președintele român cere demisia premierului pe fundul unor dovezi de corupție”.
„Președintele român Klaus Iohannis cere demisia primului ministru Victor Ponta, care este cercetat pentru falsuri, spălare de bani și complicitate la evaziune fiscală. Premierul a declarat că nu va demisiona. (…) Ancheta
Jurnaliștii americani menționează, totodată, că leul s-a depreciat cu 0,8% ajungând la 4,4630 lei pe euro, înregistrând astfel cea mai mare scădere a lunii. Randamentul obligațiunilor guvernamentale în euro pentru 2020 a crescut la 1,761% de la 1,1749% , îndreptându-se spre cea mai mare valoare din luna ianuarie până în prezent.
Cotidianul britanic The Guardian prezintă și el știrea urmăririi lui Ponta sub titlul „Romanian prosecutors launch criminal investigation of prime minister/ Procurorii români lansează o anchetă în cazul primului ministru”.
„Procurorii români anticorupție au lansat o anchetă în cazul primului ministru, Victor Ponta, numindu-l suspect de infracțiuni incluzând fals, spălare de bani, conflict de interese și evaziune fiscală. Presa locală l-a arătat pe Ponta intrând în biroul procurorului anti-corupție vineri dimineața”, explică jurnaliștii britanici.
„Procurorii au făcut o serie de arestări la nivel înalt în ultimele luni în ceea ce rămâne una dintre cele mai sărace și mai afectate de corupție state din Uniunea Europeană. Agenția anticorupție este cunoscută pe plan local drept DNA”, adaugă ei.
Și britanicii de la BBC, trust media finanțat din bani publici, au publicat detalii despre acuzațiile aduse premierului României. Acestea au apărut într-un material cu titlul „Romanian PM Victor Ponta quizzed over alleged corruption/ Premierul român Victor Ponta este chestionat pentru presupusă corupție”.
Ei adaugă că „DNA a arestat o serie de politicieni bine cunoscuți în ultimele luni”. „Foști miniștri, moguli media, judecători și procurori se află toți sub investigații. Printre ei se numără Elena Udrea, un fost ministru al turismului și fost candidat la prezidențiale”, adaugă jurnaliștii BBC.
Publicația Daily Mail citează informații oferite de agenția de știri Reuters, sub titlul „Prosecutors launch criminal investigation against Romanian PM/ Procurorii lansează o anchetă împotriva premierului român”.
Pe lângă informațiile legate de implicarea lui Victor Ponta în dosarul lui Dan Șova, jurnaliștii vorbesc și despre demisia fostului ministru de Finanțe după ce împotriva sa a fost lansată o anchetă anticorupțile.
Ei menționează totodată că și cumnatul lui Ponta este anchetat de procurori. Se adaugă detalii depsre cazul lui Liviu Dragnea, condamnat în luna mai pentru „fraudă electorală într-o încercare din 2012 a partidului lui Ponta de a-l suspenda pe fostul președinte”.
Jurnaliștii Reuters amintesc și de Adrian Năstase „mentorul lui Ponta și fost premier” care a ajuns și el la închisoare pentru corupție.
Informații despre ancheta împotriva premierului au apărut și în site-ul televiziunii americane ABC News. Aici sunt citate date publicate de una dintre cele mai mari agenții de știri din lume, Associated Press. Articolul cu titlul „President Asks PM to resign Over Corruption Allegation/Președintele îi cere premierului să demisioneze pe fondul acuzațiilor de corupție” prezintă acuzațiile aduse prim-ministrului, dar și declarațiile făcute de președintele Klaus Iohannis.
„Procurorii au cerut Parlamentului începerea urmării în cazul Ponta. (…) Ponta este cel mai proeminent suspect care a fost identificat în urma intensificării activității anticorupție în România în ultimele luni”, spun jurnaliștii străini.
De ce este acuzat premierul Victor Ponta
DNA îl acuză pe Victor Ponta că în perioada octombrie 2007-decembrie 2008 a primit 181.439 lei de la casa de avocatură a lui Dan Șova, în baza unei convenții de colaborare. Pentru a justifica acești bani, Victor Ponta ar fi întocmit 17 facturi fictive, pentru că în realitate Ponta nu ar fi prestat niciun fel de activitate pentru casa de avocatură a lui Dan Șova, conform DNA.
Ulterior, în urma unor controale fiscale, Ponta ar fi realizat 16 înscrisuri false, care să justifice activitatea sa juridică la casa de avocatură. Înscrisurile ar fi fost realizate prin metoda „copy-paste”, conform procurorilor DNA.
Din acești bani, Ponta și-a cumpărat două apartamente de lux într-un complex rezidențial.
În afară de banii primiți de la casa de avocatură, Ponta a beneficiat și de un autoturism Mitsubishi Evo Lancer X, în mod gratuit, de la casa de avocatură a lui Șova. Firma respectivă a plătit avansul și ratele de 6.000 de lei pe lună pentru acest autoturism folosit de Ponta, în total aproape 80.000 de lei, conform DNA.
Ulterior, Ponta l-a promovat în Guvern pe Dan Șova, lucru pentru care DNA îl acuză pe primul ministru de conflict de interese, dat fiind faptul că anterior el a primit bani și o mașină de la Șova.