Prima pagină » Știri externe » Ce spune Rusia despre ideea ca Merkel să primească Nobelul pentru soluționarea crizei din Ucraina

Ce spune Rusia despre ideea ca Merkel să primească Nobelul pentru soluționarea crizei din Ucraina

Ce spune Rusia despre ideea ca Merkel să primească Nobelul pentru soluționarea crizei din Ucraina
Un oficial rus de rang înalt contestă ca "prematură" sugestia unui parlamentar german cu privire la acordarea Premiului Nobel pentru Pace cancelarului Angela Merkel pentru contribuția la soluționarea crizei din Ucraina, relatează agenția rusă Tass în pagina electronică.

Potrivit agenției, președintele Comisiei pentru Afaceri Internaționale din cadrul Dumei de Stat (Camera inferioară a Parlamentului rus) Aleksei Pușkov, a scris duminică într-un mesaj postat pe Twitter că „Bundestagul a sugerat să i se dea Premiul Nobel pentru Pace lui Merkel” și se întreabă dacă „nu este prea devreme?”. „Nu a fost Minsk-2 realizarea comună a lui Merkel, Hollande și Putin?”, subliniază el.

Parlamentarul german Karl-Georg Wellmann, șeful Grupului parlamentar de prietenie între Germania și Ucraina din Bundestag, a declarat într-un interviu pentru Bild am Sonntag că, dacă înțelegerea la care s-a ajuns joi în capitala belarusă (Minsk-2) conduce la soluționarea pe termen lung a conflictului armat din Ucraina, „acordarea Premiului Nobel pentru Pace ar fi logică pentru o realizare ca aceasta”.

Merkel și președintele francez Francois Hollande au efectuat pe 7 februarie o vizită la Kiev, unde au discutat cu președintele ucrainean Petro Poroșenko despre soluționarea crizei ucrainene. Cu o săptămână în urmă, pe 8 februarie, liderii europeni efectuau o vizită la Moscova, pentru discuții cu președintele rus Vladimir Putin.

Membrii „formatului Normandia” au discutat marți, la telefon, despre ultimele evenimente și au stabilit să se întâlnească miercuri la Minsk.

În intervalul dintre summitul de la Moscova și cel de la Minsk, Merkel a efectuat o vizită la Washington, unde a discutat cu președintele american Barack Obama, după care a declarat că este necesară încă o încercare de soluționare a conflictului ucrainean, afirmând că nu se va ierta niciodată dacă încercarea nu va avea loc.

Hollande le-a spus ziariștilor, înainte să plece la Minsk, că pornea la drum cu convingerea fermă că până la urmă se va ajunge la mult dorita soluție de compromis.

Poroșenko declara la urcarea în avion, la Kiev, că pleacă la Minsk să pună capăt luptelor și să lanseze imediat un dialog, necondiționat.

Cei patru lider au negociat timp de 16 ore, de miercuri și până joi dimineața, în diverse formate – în privat și cu alte delegații -, în paralel cu membrii Grupului de contact – alcătuit din reprezentanți ai Kievului, Moscovei, OSCE și lideri separatiști -, o soluție la conflict și au semnat un document final de patru pagini cu măsuri practice.

 

Între altele, documentul prevedea intrarea în vigoare a unui armistițiu în estul Ucrainei, între trupele guvernamentale ucrainene și rebelii proruși, care s-a produs în noaptea de sâmbătă spre duminică. Armistițiul era „în general respectat”, au anunțat duminică părțile, în pofida unor acuzații reciproce de încălcare a încetării focului.

Citește și