Ce subiecte se află pe agenda „grupului care conduce lumea”. Peste 2.000 de polițiști asigură liniștea invitaților

Publicat: 12 06. 2015, 07:12
Grupul Bilderberg se va întâlni în Sierra City în 2020

Aproximativ 140 de personalități de talie mondială se reunesc, de joi, într-un hotel de lux izolat în munți în apropiere de Telfs, în Tirol (vestul Austriei), și protejat de un dispozitiv important de securitate.

Discuțiile cu ușile închise nu vor fi dezvăluite, o regulă care alimentează de mai mult timp teoriile conspirației.

Premierul belgian Charles Michel, omologul său olandez Mark Rutte, președintele Eurogrupului Jeroen Dijsselbloem, șeful statului austriac Heinz Fischer, ministrul german al Apărării Ursula Von der Leyen și secretarul general al NATO Jens Stoltenberg în special participă la reuniune alături de directorii unor companii importante precum Eric Schmidt (Google), Thomas Enders (Airbus), John Elkann (Fiat Chrysler) sau Michel O’Leary (Ryanair).

De asemenea, la reuniune participă și mulți „foști”, precum fostul președinte al Comisiei Europene Jose Manuel Barroso, legendarul diplomat american Henry Kissinger, fostul patron al CIA David Petraeus sau fostul șef al Băncii Mondiale Robert Zoellick.

Cu toții trebuie să dezbată până duminică teme legate de securitate, terorism, tehnologii și mari dosare geopolitice în curs.

Grecia, Iranul, Rusia, Orientul Mijlociu, NATO, „strategia europeană”, Statele Unite și Marea Britanie figurează printre subiectele anunțate pe site-ul bilderbergmeetings.org, unica sursă oficială prin care comunică grupul.

Încălzirea globală, una dintre principalele teme ale Summitului G7 care tocmai a avut loc în Bavaria, este, în schimb, absentă de pe agenda discuțiilor.

Grupul Bilderberg este considerat de detractorii săi drept un fel de mijloc ocult de conducere a lumii, un loc ce nu poate fi controlat în care se iau decizii importante, fără legitimitate democratică.

Alți critici îi reproșează acestui grup că apără o orientare ultraliberală de globalizare.

Însă grupul, reunit pentru prima oară în 1954 într-un hotel olandez (Bilderberg), la insistențele prințului Berhard al Olandei, își proclamă drept obiectiv „favorizarea dialogului între Europa și America de Nord”.

„Caracterul privat al conferinței le permite participanților să se detașeze de cerințele funcțiilor pe care le dețin”, precizează grupul pe site.

Aproximativ 2.100 de polițiști austrieci și 300 de colegi germani au fost mobilizați pentru a asigura securitatea pe parcursul desfășurării acestei reuniuni. De asemenea, autoritățile austrice au blocat până duminică o porțiune de drum de 25 de kilometri ce duce spre hotel și au interzis orice survol în zonă pe o rază de 50 de kilometri.

Totuși, grupurile anti-Bildenberg au promis să adune între 2.000 și 3.000 de manifestanți sâmbătă, la Telfs.