Mai multe stațiuni jamaicane promovează turismul care oferă experiențe mistice și ameliorarea stresului prin intermediul „ciupercilor magice”. În felul acesta încearcă națiunea din Caraibe să dezvolte o industrie de nișă în domeniul produselor psihedelice naturale.
Ciupercile care conțin compusul cu efect psihoactiv, psilocibina, sunt ilegale în cea mai mare parte a Europei și a Statelor Unite ale Americii. În Jamaica, ele devin, iată, brand de țară.
Guvernul jamaican nu a scos niciodată ciuperca halucinogenă în afara legii și acum îi încurajează pe investitori pentru a dezvolta industria psihedelică, care, potrivit unei estimări, ar putea valora 8 miliarde de dolari la nivel mondial până în 2028.
Jamaica are cel puțin patru stațiuni axate pe psilocibină, dintre care trei au fost deschise în ultimii ani, deoarece guvernul a început să încurajeze investițiile private în acest sector.
Oficialii de la Jamaica Promotions Corporation, o agenție de stat care promovează oportunitățile de afaceri, văd în psihedelice o modalitate de a extinde industria turistică a țării. „Oportunitatea există. Modul în care vom poziționa această experiență turistică particulară va fi mai mult ca sigur aliniat cu industria sănătății și a bunăstări”, a declarat într-un interviu Gabriel Heron, vicepreședintele de marketing al agenției.
La MycoMeditations, un refugiu psihedelic din orașul Treasure Beach de pe coasta de sud a Jamaicăi, oaspeții resortului plătesc până la 23.500 de dolari pentru o experiență de o săptămână. În timpul ședințelor MycoMeditation, vizitatorii stau întinși pe fotolii sau pe saltele de yoga și ascultă muzică, scrie Reuters. Grupuri de până la 12 persoane, în principal americani, își descriu ulterior experiențele într-un cadru de grup cu terapeuți și consilieri. Aproape jumătate dintre vizitatori spun că au avut o „experiență mistică” și observă o reducere a stresului, a declarat Justin Townsend, directorul executiv al MycoMeditations, care își cultivă propriile ciuperci.
Utilizarea psilocibinei pentru tratarea problemelor de sănătate mintală, cum ar fi anxietatea sau depresia, este încă analizată în cadrul unor studii clinice. Efectele secundare pot include panică, frică și greață, precum și reacții de tipul „flashback”, potrivit autorităților sanitare americane și canadiene.