Ce urmează să se întâmple în Partidul Democrat după retragerea lui BIDEN. Procedura pentru nominalizarea unui nou candidat democrat la președinția SUA

Ce urmează să se întâmple în Partidul Democrat după retragerea lui BIDEN. Procedura pentru nominalizarea unui nou candidat democrat la președinția SUA
Publicat: 23/07/2024, 08:30
Actualizat: 23/07/2024, 09:52

Președintele Joe Biden a surprins alegătorii americani duminică, după ce a anunțat că se va retrage din cursa pentru președinția SUA. Deși își va duce la bun sfârșit  mandatul, Biden a anunțat că o susține pe vicepreședintele Kamala Harris pentru a-i lua locul în calitate de candidat al Partidului Democrat la președinția SUA.

Retragerea lui Biden aruncă partidul democrat în ape necunoscute, cu doar o lună înainte de Convenția Națională Democrată. Ultima dată când un președinte american în exercițiu a renunțat la campania pentru realegere a fost Lyndon Baines Johnson în 1968.

Președintele Biden a câștigat deja 3.896 de delegați în cadrul competițiilor primare democrate. Aceștia au votat anterior pentru o alianță Biden-Harris, dar în cele din urmă va depinde de ei să decidă ce candidat vor susține pentru nominalizarea democraților în timpul Convenției partidului de luna viitoare.

Profesorul universitar Dan Dungaciu, sociolog și expert în geopolitică, a oferit în exclusivitate pentru Gândul o analiză detaliată a procedurii de nominalizare a noului candidat democrat pentru alegerile prezidențiale din 2024.

Procedura pentru nominalizarea noului candidat este de validare a acestuia, ceea ce se numește Convenția Democrată. Așa cum Donald Trump a fost validat de Convenția Republicană recent, viitorul candidat democrat va trebui validat în cadrul Convenției Democrate care va avea loc la Chicago, pe 19 august.

În mod tradițional, candidatul democrat este selectat prin alegeri primare, votate de democrații din întreaga țară.

În mod normal, lucrurile se întâmplă astfel: în alegeri de tip primaries este selectat, prin votul democraților, viitorul candidat democrat. Democrații l-au votat într-o proporție mare pe Joe Biden. Cei care se duc la Convenție sunt electori, reprezentanți ai democraților din toată America. Ei merg la Convenție cu mandatul primit de la cetățeni, care au votat covârșitor pentru Joe Biden. Evident că cei de la Convenție vor vota, sau, teoretic vorbind, trebuie să voteze Joe Biden, a explicat profesorul universitar.

Joe Biden a câștigat acest vot în proporție majoritară, însă un grup din cadrul Partidului Democrat a decis să-l scoată din cursă, invocând problemele sale de sănătate și incapacitatea de a îndeplini funcția de președinte.

„Să fim sinceri, domnul Biden nu mai făcea față de multă vreme,” a subliniat Dungaciu, adăugând că aceste probleme au fost mult timp trecute cu vederea de democrați.

În februarie 2024, un procuror care investiga modul în care domnul Biden a gestionat niște documente secrete a tras concluzia că Biden nici măcar nu poate fi trimis în judecată, deoarece este atât de în vârstă și uită atât de multe lucruri, încât ar fi inutil să-l trimiți în proces, pentru că niciun juriu nu l-ar condamna. Uitându-se la starea fizică și mentală a domniei sale, procurorul respectiv, în februarie 2024, a spus că Biden nu-și mai amintește nici măcar data la care a murit fiul său, a menționat expertul în geopolitică.

„Prima șansă o are Kamala Harris, dar pot apărea surprize”

Potrivit expertului, cu Biden scos din cursă, Convenția Democrată trebuie să aleagă un nou candidat pe 19 august, la Chicago.

Pe listă poate intra practic orice democrat, deoarece electorii nu mai sunt obligați să-l susțină pe domnul Biden. Prima șansă o are Kamala Harris, vicepreședinta în funcție, care a fost susținută de Biden și care are acces la fondurile de campanie colectate în numele lor, a explicat Dungaciu.

Totuși, profesorul avertizează că surprizele nu sunt excluse la Convenție.

Dacă cineva din establishmentul democrat îndrăznește să nu o susțină pe Harris, ar putea genera o reacție puternică din partea electoratului de culoare. Deși Harris are prima șansă, nu este cel mai respectat politician din cadrul democraților și pot apărea surprize, a mai spus el.

În opinia sa, deși Harris pare favorita inițială, Convenția Democrată din august se anunță a fi un eveniment plin de incertitudini și posibile răsturnări de situație. „Este un aspect tehnic care nu poate fi neglijat,” a reiterat Dungaciu, referindu-se la importanța fondurilor de campanie.

În contul de campanie al domnului Biden se află 91 de milioane de dolari. Acești bani nu pot fi folosiți decât de Kamala Harris, pentru că banii au fost colectați în numele candidatului Biden și al vicepreședintei Kamala Harris. Deci, una dintre problemele tehnice cele mai importante este că, dacă doamna Kamala Harris nu va fi candidatul democraților, se pierd acei bani. Deci este o problemă de circa 91 de milioane.

Sigur, acei bani, tehnic vorbind, se pot da în fondul Partidului Democrat sau pot fi folosiți pentru susținerea altor candidați, dar nu se pot da unui alt candidat în afara Kamalei Harris. Și aici este o chestiune care, după părerea mea, va influența mult viitoarea decizie. Nu spun că este singura, nu spun că doar în funcție de asta se va decide viitorul candidat. Deci, în acest moment, prima șansă o are doamna Kamala Harris, chiar dacă la Convenția Democrată pot apărea surprize și un alt candidat democrat poate câștiga, a completat Dan Dungaciu.

CITEȘTE ȘI:

Donald TRUMP vs. Kamala Harris: Ce ne spun sondajele / The HILL: „Harris este moștenitoarea clară acum”

ALEGERI în SUA. De ce s-a retras, de fapt, Joe Biden. Decizia, luată imediat ce a văzut raportul!

Olga Borșcevschi
Absolventă a Universității de Stat din Republica Moldova, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Borșcevschi Olga a debutat în presă la televiziunea Realitatea TV Moldova și la site-ul Evenimentul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Dezvăluiri tulburătoare. Rana fatală a Prințesei Diana, "mică, în locul nepotrivit și foarte rară”, care...
Palatul Buckingham a început să planifice funeraliile Regelui Charles. Ce se va alege de Regina...
Imperiul lui Ion Țiriac a fost împărțit. Magnatul a luat decizia în privința averii
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
Site-ul unde mii de oameni își caută un partener cu care să își pună capăt...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
Poliţia Română a dublat numărul de locuri scoase la concurs. 13.000 de posturi sunt neocupate
Snopit în bătaie de un vecin, Cristian a murit! "Fiecare os din fața lui e...
Un infractor a reușit să se dea drept polițist timp de un an și jumătate....
Știrea momentului în România! Ion Iliescu la 94 de ani a...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Fondatorul Telegram, Pavel Durov, a fost arestat în Franţa. La 39 de ani, „Mark Zuckerberg...
ASTRONOMII au obținut primele imagini cu STEAUA NORDULUI! Cum arată POLARIS?
Se schimbă regulile ITP. Vehiculele trebuie inspectate în fiecare an
Bicarbonatul de sodiu înlătură mirosurile neplăcute din șifonier
Ce au vrut să mânânce Ed Sheeran și Chris Hemsworth în România. Unde au ținut...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Câți prieteni are Anamaria Prodan. Ce spune despre oamenii care au dezamăgit-o. “Cel care e...
Misterul scufundării superiahtului miliardarilor, investigat de anchetatori. Ce ipoteze se iau în calcul
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
Deșeurile descoperite de poliţişti la frontieră s-au dublat în 2024