Colonizarea Lunii este o provocare pentru omenire, dar ce vom mânca când ajungem acolo?
Pastele și batoanele proteice făcute din aer sunt doar începutul.
Febra spațială crește. În următorii doi ani, NASA plănuiește să trimită astronauți înapoi pe Lună prin programul său Artemis. Stația Spațială Internațională (ISS), proiectată să orbiteze timp de 15 ani, dar ajungând acum la al 26-lea an în spațiu, va fi în curând înlocuită. Adăugați la asta o proliferare a proiectelor turistice. Dar se pune o întrebare: ce vom mânca când ajungem acolo? Dr. Sonja Brungs, șef adjunct al operațiunilor pentru astronauți la Agenția Spațială Europeană, declară:
„Mâncarea este ceva care îi menține sănătoși pe astronauți. Mâncare bună, alimentația adecvată cu o mare varietate, adaptată nevoilor individuale ale astronauților, este crucială pentru o misiune de succes în spațiu. Cred că oamenii subestimează cât de importantă este alimentația”.
În prezent, astronauților li se oferă pachete mici de mâncare care conțin meniuri gata preparate. Acestea sunt produse de companii specializate și apoi liofilizate, deshidratate sau stabilizate termic. Astronauții adaugă apă pentru a le încălzi sau pentru a le răci înainte de consum.
Există câteva interdicții: orice care produce firimituri, cum ar fi pâinea, nu poate fi adus în spațiu deoarece firimiturile plutesc în imponderabilitate. Pot fi inhalate de astronauți sau ar putea intra în echipamente vitale. Sarea este limitată, deoarece corpul stochează sodiu diferit în spațiu, ducând la osteoporoză accelerată. Alcoolul nu este permis deoarece afectează sistemul de reciclare a apei uzate de pe ISS.
Astronauții care sunt în spațiu timp de doar șase luni duc dorul după preparatele crocante. Este foarte important pentru sănătatea mentală să existe o varietate de texturi și, mai ales pentru misiunile spațiale îndelungate, să ai o varietate de alimente. În 2021, NASA a lansat Deep Space Food Challenge pentru a descoperi noi moduri de a crea mâncare în spațiu cu resurse limitate, producând deșeuri minime. Oferă în același timp mâncare sănătoasă, nutritivă și gustoasă care poate funcționa într-o misiune pe termen lung în spațiul adânc.
„Facem mâncare din aer subțire, literalmente” ,spune Artuu Luukanen, vicepreședinte senior al Solar Foods în domeniul Spațial și Apărare. Compania sa a descoperit un microb comestibil în peisajul rural finlandez care crește hrănindu-se cu un amestec de dioxid de carbon, hidrogen și oxigen. Rezultatul este o sursă de proteine din bacterii. Proteina poate fi amestecată cu o gamă de arome sau texturi pentru a crea diverse tipuri de alimente nutritive, cum ar fi paste, batoane proteice, carne alternativă și chiar un înlocuitor de ouă.
„Am început să ne gândim la mâncarea spațială deoarece în orice habitat spațial, ai două gaze reziduale disponibile: hidrogen și dioxid de carbon”, a spus Luukanen, citat de BBC.
Citește și: Fenomen astrologic RAR. Ce este și cum ne afectează Luna Plină Roz