Purtătorul de cuvânt al armatei nigeriene, colonelul Sani Usman, a spus că Serah Luka se numără printre cele 97 de persoane (femei și copii) salvate de trupe în cadrul unor operațiuni desfășurate în statul Borno, din nord-estul Nigeriei.
„În timpul operațiunilor, militarii au eliminat 35 de teroriști aparținând grupării Boko Haram și au recuperat de la aceștia arme, muniții și alte articole. De asemenea, ei au salvat 97 de femei și copii ținuți ostatici de teroriștii Boko Haram”, a declarat Usman.
Acesta a adăugat că operațiunile au avut loc în regiunea Demoba din statul Borno.
În urmă cu câteva zile a fost salvată prima elevă din cele 219 răpite acum doi ani de gruparea Boko Haram, pe nume Amina Ali Nkeki. Aceasta a fost găsită într-o zonă în care operează gruparea, aflată în nordul Nigeriei, la granița cu Camerun.
Mai mulți activiști au declarat pentru BBC că Amina Ali Nkek a fost găsită de un grup paramilitar marți în apropiere de Sambisa, din statul Borno, nordul Nigeriei. Amina a fost recunoscută de un membru al grupării paramilitare (Comandamentul Forțelor Civile Unite) care luptă împotriva grupării teroriste Boko Haram, ce activează în nordul Nigeriei.
După găsirea celor două fete răpite de Boko Haram, Amina Ali Nkek și Serah Luka, mai rămân 217 dispărute. Inițial, 276 de eleve au fost răpite și transportate cu forța în camioane în cursul unui raid nocturn al militanților înarmați ai grupării, dar 57 au reușit să scape la câteva ore de la răpire, sărind din camioane.
În luna aprilie, presa internațională relata că gruparea teroristă Boko Haram a trimis Guvernului nigerian prima înregistrare video cu 15 eleve în viață dintre cele răpite în urmă cu doi ani, iar unele dintre acestea au fost identificate de părinți.
În materialul video, care ar fi fost creat pe data de 25 decembrie și trimis ulterior Guvernului nigerian, apar 15 fete îmbrăcate în veșminte negre care se prezintă ca fiind eleve răpite de la școala din Chibok. Acestea fac apel la Guvernul nigerian să coopereze cu militanții teroriști pentru a contribui la eliberarea lor. Ele spun că au fost tratate bine, dar că doresc să se întoarcă la famiile lor.
Răpirea celor 276 de eleve a atras critici din partea comunității internaționale, prin campania „Aduceți-ne fetele înapoi acasă”, în care s-a implicat chiar și Michelle Obama, Prima Doamnă a Statelor Unite.
Potrivit organizației Amnesty International, aproximativ 2.000 de copii au fost răpiți de Boko Haram din 2014.