Statele Unite ale Americii şi Europa ar trebui să tragă învăţăminte, în principal în materie de testare şi carantină în masă, din lupta ţărilor din Asia pentru limitarea răspândirii epidemiei de coronavirus, notează agenţia Bloomberg.
Răspândirea coronavirusului i-a adus pe oficialii din domeniul sănătăţii din SUA şi Europa în căutarea de răspunsuri, pe care le pot obţine din experienţa Asiei, care luptă împotriva acestui patogen din ianuarie, cu oarecare succes.
Coreea de Sud, de exemplu, a realizat o campanie de depistare mai amplă decât orice altă țară, în ritmul de circa 10.000 pe zi, ceea ce a permis atacarea rapidă a noilor focare de infecție.
„În doar puţin peste două luni, boala puternic contagioasă a călătorit din epicentrul Wuhan (China) în cel puţin 108 ţări, îmbolnăvind peste 119.000 persoane şi omorând 4.200 de oameni. Toate guvernele încearcă să limiteze coronavirusul, închizând frontierele şi suspendând segmente ample ale sistemelor economice”, notează agenţia de presă Bloomberg.
Este prematur să se spună că epidemia de coronavirus a fost învinsă în Asia, chiar şi în contextul în care China susţine că cifrele sunt în scădere, iar alte state, precum Marea Britanie, au adoptat strategii total diferite, care nu pun accent pe limitarea epidemiei” – Bloomberg
Chiar şi înainte de apariţia Covid-19, China, Hong Kong şi unele naţiuni din Asia de Sud-Est au reuşit să depăşească epidemia SARS din 2003 şi, mai recent, MERS şi febra porcină, dobândind experienţă în contracararea bolilor infecţioase, afirmă Kenji Shibuya, profesor la Colegiul regal din Londra (King’s College) şi fost director al Departamentului de Sănătate publică al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).
„Au acumulat cunoştinţe şi experienţă, astfel că există posibilitatea ca alte ţări să înveţe din aceste experienţe”, subliniază specialistul.
Este prematur să se spună că epidemia de coronavirus a fost învinsă în Asia, chiar şi în contextul în care China susţine că cifrele sunt în scădere, iar alte state, precum Marea Britanie, au adoptat strategii total diferite, care nu pun accent pe limitarea epidemiei. Dar experienţa ţărilor asiatice poate fi un reper pentru alte ţări, subliniază Bloomberg.
Coreea de Sud a realizat o campanie de depistare mai amplă decât orice altă țară, în ritmul de circa 10.000 pe zi, ceea ce a permis atacarea rapidă a noilor focare de infecție.
Spre deosebire de China, care a ales să plaseze în carantină o parte a populației, Seulul a adoptat o strategie care combină informarea publicului, participarea populației și o campanie masivă de depistare.
Rudele și prietenii tuturor persoanelor contaminate sunt căutate de manieră sistematică, înainte de a li se propune un test de depistare a infecției.
Deplasările bolnavilor înainte de a fi testați pozitiv au fost reconstituite grație imaginilor camerelor de supraveghere, utilizarea cardului bancar sau urmărirea traseului telefonului mobil. Aceste deplasări sunt apoi făcute publice. Autoritățile au trimis SMS-uri oamenilor atunci când un nou caz a fost detectat în apropiere de ei sau de locul lor de muncă.
Această strategie a ridicat semne de întrebare legate de protejarea vieții private. Dar a și determinat o serie de persoane să se testeze.
Miercuri, numărul total de teste efectuate se ridica la 220.000. Țara are 500 de clinici care le pot procesa, dintre care circa 40 clinici ambulante, pentru a minimiza contactul între potențialii bolnavi și personalul din sistemul sanitar.