Cea mai controversată lege intră în vigoare în Franța, la o lună după atacul de la Nisa

Publicat: 24 08. 2016, 13:18

Autoritățile din mai multe orașe franceze au implementat legea conform căreia este interzisă purtarea acestui tip de îmbrăcăminte, care acoperă trupul și capul, evocând preocupările în legătură cu hainele religioase în urma asasinatelor teroriste care au avut loc în Franța, relatează The Guardian.

Imagini cu poliția confruntând o femeie care nu se supunea legii, făcute în Nisa, înfățișează patru polițiști stând în jurul unei femei care se odihnea pe țărm, în Promenade des Anglais, ultima scenă a atentatului de luna trecută, când un camion a intrat în mulțime de Ziua Națională a Franței.

După ce polițiștii ajung lângă femeie, aceasta pare să se dezbrace de un articol vestimentar albastru, iar unul dintre ofițeri pare să ia notițe sau pregătește o amendă.

Fotografiile apar după ce o altă femeie, mamă a doi copii, a povestit cum a primit amendă pe o plajă din apropierea orașului Cannes, pentru că purta colanți, o tunică și o eșarfă pe cap.

Potrivit agenței de presă AFP, pe amendă era notat că femeia nu purta „o ținută care respectă bunele moravuri și secularismul”.

„Stăteam la plajă cu familia mea”, a declarat femeia amendată. „Purtam o eșarfă clasică. Nu aveam nicio intenție să intru în apă”.

O martoră la scenă, Mathilde Cousin, a confirmat incidentul.

„Cel mai trist lucru este că oamenii țipau ‘Du-te acasă!’, iar unii chiar îi aplaudau pe polițiști”, a declarat aceasta. „Fiica sa plângea”.

Săptămâna trecută, Nisa a fost ultimul resort francez care a interzis purtarea costumul de baie de tip burkini. Orașul interzicea îmbrăcămintea care „manifestă excesiv aderarea la o religie într-o perioadă în care Franța și lăcașurile de cult sunt o țintă pentru atacurile teroriste”.

Interzicerea din Nisa face referire în special la atentatul din acest oraș, care a avut loc pe 14 iulie, când un camion a lovit în mulțimea adunată în oraș pentru focurile de artificii cu ocazia Zilei Naționale a Franței, ce s-a soldat cu 86 de morți. De asemenea, se referă și la atentatul care a avut loc 12 zile mai târziu, unde preotul catolic Jacques Hamel a fost ucis în biserica sa parohială din Saint-Etienne-du-Rouvray, o localitate dintr-o suburbie a Rouenului.

Interdicția din mai multe orașe vine înainte de cea a celei mai înalte instanțe administrative din Franța, în urma unui apel al Ligii pentru Drepturile Omului, un ONG francez. Acesta provoacă decizia unei curți inferioare din Nisa, care a admis o interdicție a ținutei vestimentare în Villeneuve-Loubet.

Villeneuve-Loubet, situat la vestul Nisei, a fost printre primele 15 orașe care a interzis burkini, declanșând o dezbatere aprigă în Franța, dar și în restul lumii, despre purtarea costumelor de baie care acoperă întregul corp, drepturile femeilor și secularismul.

Primarul socialist local, Ange-Pierre Vivoni, a interzis acest tip de articole vestimentare, descriind decizia ca fiind necesară pentru a „proteja populația”.

Tribunalul din Nisa a pronunțat luni că interdicția din Villeneuve-Loubet era „necesară, corespunzătoare și proporționată” pentru a preveni tulburările publice după succesiunea de atacuri jihadiste din Franța.

Burkini era „predispus să ofenseze convingerile religioase sau non-convingerile religioase ale altor oameni care stau pe plajă”, și „s-ar fi simțit ca o sfidare sau o provocare la tensiuni exacerbate de către” comunitate.

Hotărârea Consiliului de Stat, cea mai înaltă instanță administrativă a Franței, va oferi un precedent legal pentru orașele din țară.