Cea mai mare grevă din istorie: zeci de milioane de muncitori indieni au refuzat să lucreze pentru 24 de ore

Cea mai mare grevă din istorie: zeci de milioane de muncitori indieni au refuzat să lucreze pentru 24 de ore
Publicat: 15/09/2016, 15:38
Actualizat: 11/10/2016, 11:32

Aceasta a fost picătura care a umplut paharul revoltelor iscate de tensiunile continue dintre sindicatele din sectorul public și guvernul premierului Narendra Modi, pe care îl acuză că urmărește o agendă orientată spre interesele marilor afaceriști, ignorând drepturile muncitorilor, informează Los Angeles Times.

Greva care a durat 24 de ore a costat economia indiană până la 2,7 miliarde de dolari, la o primă estimare, și a afectat rețeaua de electricitate, mineritul, telecomunicațiile, sistemul bancar și operatorii de asgurări din mai multe state.

„Ai avut milioane de muncitori în grevă. Să apreciezi solicitările lor ca fiind ‘lacome’ mi se pare o atitudine extraordinar de imorală”, a spus pentru LA Times profesorul de istorie de la Trinity College Vijay Prashad.

Sindicatele reprezintă câteva milioane de angajați dintr-o țară de 1,3 miliarde de oameni, însă schimbările pe care reprezentanții lor le solicită ar putea avea cel mai mare efect asupra acelora care activează în zonele economiei informale a Indiei, adică, după unele măsurători, 90% din forța de muncă.

Astfel, menajerele, oamenii care lucrează în curierat, vânzătorii ambulanți, zidarii și alți astfel de muncitori reprezintă jumătate din ceea ce a devenit economia lumii cu cea mai accelerată creștere. Cu toate acestea, însă, India este încă deficitară la capitolul beneficii pentru angajați în sistemul de sănătate, pensii, măsurile de bază de protecție în muncă, inclusiv abilitatea de a se organiza în instituții care să le apere drepturile.

Din cauza faptului că nu există legi foarte clare referitoare la venitul minim pentru muncitorii necalificați, aceștia au cel mai mult de suferit atunci când prețurile cresc. În Mumbai, principalul punct economic al Indiei, lucrătorii în gospodărie sunt nevoiți să renunțe la slujbe care le aduc prea puțini bani ca să poată suporta măririle de prețuri și de câte 15 dolari pe lună.

„Greva este importantă pentru că ilustrează foarte clar care sunt dorințele neîmplinite și cererile clasei muncitoare, care nu a fost deloc ascultată cu răbdare și preocupare de către Guvern”, a spus K.R. Shyam Sundar, profesor de managementul resurselor umane la Xavier School of Management din Jamshedpur.

Conflictele pe marginea legislației muncii reprezintă un test crucial pentru eforturile lui Modi de a transforma țara într-o putere economică de prim rang. În ciuda creșterilor impresionante din statistici, însă, India s-a luptat să creeze locuri de muncă pentru aproximativ 600.000 de oameni care intră pe piața muncii în fiecare lună. Pentru a impulsiona industria manufacturilor și a atrage companii străine, Modi, care a preluat puterea în 2014, a promis să relaxeze cadrul laboral, dar și să le dea angajaților mai multă flexibilitate.

Într-o încercare de a preveni declanșarea unei greve generale, ministrul de Finanțe din India s-a oferit să se ocupe de creșterea salariului minim pentru muncitorii necalificați la 180 de dolari pe lună, însă aceste promisiuni sunt departe de cerințele sindicatelor, dar și decât limita stabilită de guvernul de la New Delhi pentru lucrătorii fără calificare. Oferta autorităților a fost catalogată chiar drept „lipsită de sensibilitate”.

„Milioane de oameni au fost în grevă, iar mulți dintre aceștia trăiesc în condiții de privațiune continuă. Dacă nu accepți cererile lor de 12%, care este abordarea ta? Guvernul nu a articulat niciun fel de poziție”, a mai spus profesorul Vijay Prashad.

Chiar dacă greva a fost considerată istorică, aceasta dispărut de pe paginile ziarelor la fel de rapid ca celelalte 16 proteste generale care au avut loc în India din 1991 încoace. Rețelele de știri din India, multe dintre ele susținute de companii puternice, i-au dat prea puțină importanță, mai ales că serviciile din marile orașe, precum Mumbai sau New Delhi nu au fost afectate aproape deloc. „Aici, în India, doar sindicatele vorbesc despre aceste probleme”, a declarat Vishwas Utagi, vicepreședinte al Asociației All India Bank Employees.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Filmul crimei din Brăila. Doctorița a fost ucisă în 33 de secunde. Cum a încercat...
LIDL, prima reacție după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele...
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Restaurantele din Paris, pustii ca în pandemie înainte de Jocurile Olimpice. Proprietarii sunt furioși: „O...
DEZVĂLUIRI NOI | Ce au descoperit legiștii sub unghiile Marinei, dentista din Brăila. Cât ar...
Mantea și-a dezvăluit DIETA specială pe care o respectă! Arată fabulos la 38 de ani
Vremea se schimbă radical în România, de la mijlocul săptămânii. ANM a emis prognoza meteo...
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
„Zici că noi alegem președintele în America” Dan Negru vorbește despre prioritățile românilor după anunțul...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Oamenii de ştiinţă sunt uimiţi de „oxigenul întunecat” din adâncurile oceanului Pacific
Eveniment RAR deasupra Antarcticii! S-a întâmplat BRUSC
A murit cea mai frumoasă actriță. Marea doamnă s-a stins. Toți o știau din telenovele
Cel mai șocant film horror din istorie. E cea mai profitabilă producție
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Cât au plătit Tavi Clonda și Gabriela Cristea pentru o cursă de la aeroport la...
Cine sunt părinții lui Andrei Versace și cu ce se ocupă? Povestea unui imperiu imobiliar...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Telescopul Hubble urmărește materia întunecată din galaxii cu ajutorul stelelor