Prima pagină » Știri externe » Cea mai puternică armată din lume face o mișcare istorică: Femeile vor putea să conducă tancuri, să fie pușcași marini sau să participe la misiuni navy seals

Cea mai puternică armată din lume face o mișcare istorică: Femeile vor putea să conducă tancuri, să fie pușcași marini sau să participe la misiuni navy seals

Cea mai puternică armată din lume face o mișcare istorică: Femeile vor putea să conducă tancuri, să fie pușcași marini sau să participe la misiuni navy seals
Cea mai puternică armată din lume face o mișcare istorică: Femeile vor putea să conducă tancuri, să fie pușcași marini sau să participe la misiuni navy seals

Femeile vor putea astfel să servească în aproximativ 220.000 de posturi în care nu aveau acces, inclusiv în cadrul infanteriei, blindatelor, trupelor de recunoaștere și operațiunilor speciale, a declarat secretarul american.

Carter a luat decizia de a acorda femeilor acces în toate posturile în urma recomandărilor Forțelor terestre (US Army), Marinei (US Navy), Forțelor aeriene (US Air Force) și Pușcașilor marini, după un proces de revizuire de mai mulți ani. Doar pușcașii au cerut cerut să poată exclude în continuare femeile din unele posturi, a precizat el.

„Atât timp cât se califică și îndeplinesc standardele, femeile vor putea de-acum să contribuie la misiunile noastre în modalități în care nu au putut să o facă anterior”, a subliniat Carter.

„Ele vor putea conduce tancuri, să lanseze moertiere și să conducă infanteriști în luptă”, a subliniat secretarul Apărării. „Vor putea servi în cadrul Army Rangers, Beretelor Verzi (Green Berets), Navy Seals, infanteriei Corpului Pușcașilor Marini, ca parașutiste în cadrul Forțelor aeriene și în orice alte posturi în care anterior aveau acces doar bărbații”, a insistat el.

Președintele Barack Obama a salutat „alt pas istoric”.

„În calitate de comandant suprem, știu că lucrurile se schimbă, iar la fel ca altele, anterior, acest lucru va face armata noastră și mai puternică”, a declarat șeful statului. „Forțele noastre armate vor beneficia de și mai multe talente”, a adăugat Obama.

Decizia reflectă nevoia de a atrage talente din rândul întregii populații, pentru a servi cel mai bine nevoile unei armate moderne, a subliniat șeful Pentagonului.

Femei au participat deja la misiuni de luptă în cadrul războaielor americane din Irak și Afganistan, însă au continuat să fie excluse din anumite posturi, etichetate drept „roluri de luptă”.

Armata are la dispoziție 30 de zile să ofere acces la toate posturile și să întocmească planuri în vederea includerii femeilor.

Carter s-a declarat încrezător în faptul că această politică poate fi implementată cu succes și că fiecare membru al armatei va fi evaluat în funcție de merite, ci nu în funcție de gen. Nicio cotă nu va fi impusă după care femeile să servească în anumite roluri sau unități, a anunțat el.

Potrivit șefului Pentagonului, îngrijorările pușcașilor, potrivit cărora accesul femeilor ar putea conduce la creșterea numărului pierderilor, ar putea fi abordate în cursul implementării acestei politici. În opinia sa, armata va fi servită mai bine prin integrarea tuturor serviciilor, fără excepții.

Obiecțiile pușcașilor au fost prezentate de către generalul Joseph Dunford, care a fost promovat, între timp, în funcția de comandant al Statului Major Interarme, însă Carter a respins îngrijorări potrivit cărora Dunford ar putea să nu-i susțină decizia.

„Va fi alături de mine”, a declarat Carter. Dunford „îmi înțelege decizia. Decizia mea este decizia mea”, a adăugat el.

Această schimbare de politică a fost salutată de către o organizație a femeilor din armată.

„Este o decizie capitală în istoria armatei noastre și va asigura ca forțele noastre armate să rămână cele mai puternice și capabile, deoarece toți membrii serviciilor (armate) – indiferent de gen – vor putea să concureze pentru toate posturile de luptă în 2016”, a declarat Judy Patterson, șefa Service Women’s Action Network.

Alții, însă, au fost mai precauți, ca președinții republicani ai Comisiilor pentru Apărare din cadrul Camerei Reprezentanților și Senatului, care au promis să revizuiască decizia.

„Decizia secretarului Carter de a oferi femeilor acces la posturi de luptă va avea un impact indirect asupra membrilor serviciului și capabilităților de luptă ale armatei”, au apreciat într-un comunicat comun senatorul John McCain și reprezentantul Mac Thornberry.

Pentagonul a anunțat în 2013 că va oferi femilor acces în posturi de luptă, iar US Army, UF Navy, US Air Force și US Marine Corps au prezentat planuri în vederea unor deschideri în infanterie, blindate și operațiuni speciale până în 2016.

Armata a oferit acces femeilor, în mod treptat, în numeroase posturi, inclusiv pe submarine aparținând Marinei și în unități ale Forțelor terestre.

Între timp, armata a studiat de asemenea cum să le ofere acces în unități de luptă de elită – precum Army Rangers și Navy Seals – și a anlizat dacă femeile să fie excluse în continuare din unele posturi.

Citește și