„Nivelul critic pentru Bulgaria va fi atins în curând (…). Vom trimite Comisiei Europene (CE) o cerere de ajutor imediat (…). În plus, vom căuta posibilități pentru ca o parte din refugiați să fie direcționată spre alte state UE”, a declarat luni ministrul bulgar de Interne Țvetlin Iovcev.
Migranții clandestini, care provin în majoritate din Irak sau Siria, trec frontiera Bulgariei cu Turcia sau cu Grecia.
„În prezent, 4.010 persoane, inclusiv 1.465 de sirieni, sunt în procedură de solicitare de azil. Încă 1.000 de persoane, dintre care 250 de sirieni, nu au inițiat această procedură”, a precizat Iovcev la finalul unei reuniuni privind coordonarea instituțiilor bulgare însărcinate cu criza refugiaților.
„Dincolo de limita de 5.000 (de solicitanți de azil), Bulgaria nu are capacități financiare și tehnice pentru a-i primi pe refugiați”, a subliniat ministrul. El a adăugat că țara sa, „a cărei populație reprezintă 1,5% din cea a Uniunii, produce doar 0,3% din PIB-ul UE”.
Cele trei centre de imigrare din Bulgaria, cu o capacitate totală de 1.100 de paturi, sunt pline. Autoritățile au umplut, de asemenea, două centre de retenție, destinate persoanelor care urmează să fie expulzate, cu o capacitate totală de 700 de paturi. Cei care stau în aceste centre protestează în mod regulat, afirmând că sunt privați de libertate și că într-o cameră locuiesc până la 40 de persoane.
Evocând „un moment critic din weekendul trecut, când numeroase persoane nu au putut fi cazate”, Iovcev a anunțat că într-o săptămână vor fi create 1.250 de locuri suplimentare de cazare provizorie în foste școli, cazărmi și clădiri administrative.
În caz de nevoie, aproximativ 1.000 de persoane pot fi cazate în rulote, a declarat el.