„Cea mai stânjenitoare zi a mea la ONU, pe vremea când eram ambasador al Norvegiei, este cea în care a fost anunțată acordarea Nobelului președintelui american Barack Obama”, a declarat Morten Wetland, reprezentantul țării scandinave la Națiunile Unite în perioada 2008-2012. „Nimeni nu vorbea”, continuă el.
„Colegul meu de la Washington a primit un avertisment direct din partea secretarului general al lui Obama (Rahm Emmanuel, în perioada respectivă). A fost pronunțat cuvântul «servil»”, a adăugat diplomatul într-un material publicat în ziarul Dagens Naeringsliv.
Premiul Nobel pentru Pace a fost decernat, spre surpriza generală, președintelui Statelor Unite, la 9 octombrie 2009, „pentru eforturle sale extraordinare în favoarea consoliodării diplomației și cooperării internaționale între popoare”.
Acest anunț a fost făcut în contextul în care Obama se afla în post de mai puțin de un an, iar țara sa era angajată în două conflicte armate, în Irak și Afganistan.
Ambasadorul Norvegiei la Washington de la vremea respectivă, Wegger Stroemmen, nu a putut să fie contactat să comenteze.
Articolul lui Wetland a fost publicat în cadrul unei dezbateri recurente asupra independenței și alcătuirii Comitetului Nobel. Cei cinci membri ai acestuia sunt desemnați de către Parlamentul norvegian, dar ei iau decizii în deplină autonomie.
Opțiunile lor sunt asimilate uneori politicii externe a regatului. După atribuirea Nobelului pentru Pace disidentului Liu Xiaobo în 2010, China și-a blocat toate relațiile la nivel înalt cu Norvegia.
Mai multe voci, inclusiv Wetland, se pronunță în favoarea deschiderii accesului unor personalități străine în Comitetul Nobel, cu scopul de a-i extinde orizontul și de a-i sublinia imaginea cu privire la independență.