Rusia este responsabilă pentru uciderea fostului spion Alexander Litvinenko, a decis marți Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO).
Litvinenko, un fost spion rus care a devenit un puternic critic al Kremlinului, a murit în 2006, la Londra, după ce a fost otrăvit cu poloniu, informează BBC.
O anchetă efectuată în Marea Britanie, în 2016, a concluzionat că asasinarea sa „a fost probabil aprobată” de președintele Rusiei, Vladimir Putin.
Autoritățile de la Moscova au negat vehement în repetate rânduri orice implicare în asasinarea fostului spion.
Ancheta din Marea Britanie a arătat că fostul KGB-ist Andrei Lugovoi și un alt cetățean rus, Dmitri Kovtun, l-au otrăvit intenționat cu poloniu pe Litvinenko. Aceștia i-au pus substanța extrem de radioactivă în băutură.
Văduva lui Litvinenko, Marina, a dat în judecată Rusia la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, care a fost de acord cu concluzia anchetei din Marea Britanie.
Curtea a constatat că există indicii puternice potrivit cărora cei doi asasini ai lui Litvinenko ar fi acționat ca „agenți ai statului rus”.
Judecătorii CEDO spun că Rusia nu a reușit să demonstreze că nu a fost implicată în asasinarea fostului spion, fapt care indică și mai mult responsabilitatea Moscovei în acest caz. Instanța de la Strasbourg spune că Guvernul rus „nu a oferit nicio explicație satisfăcătoare și convingătoare” cu privire la moartea lui Litvinenko.
Curtea a decis, de asemenea, că autoritățile ruse „nu au efectuat o anchetă eficientă capabilă să conducă la stabilirea faptelor și, după caz, la identificarea și pedepsirea celor responsabili pentru crimă”.
Curtea consideră Rusia vinovată de încălcarea articolului 2 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, care garantează dreptul la viaţă, şi a articolului 38, care obligă statele semnatare să furnizeze CEDO toate probele necesare pentru judecarea unui dosar.
Prin decizia CEDO, Rusia este condamnată să achite văduvei lui Litvinenko 100.000 de euro reprezentând daune morale.