Prima pagină » Știri externe » Cei mai mari producători de petrol din lume îngheață producția

Cei mai mari producători de petrol din lume îngheață producția

Cei mai mari producători de petrol din lume îngheață producția
Cei mai mari producători de petrol din lume, Arabia Saudită și Rusia, au convenit marți să înghețe producția de petrol, dar au afirmat că înțelegerea este condiționat de intrarea în acest acord și a altor state, potrivit Bloomberg.

Miniștrii responsabili de industria petrolieră din Arabia Saudită, Rusia, Qatar și Venezuela au anunțat propunerea după o întâlnire secretă la Doha – discuțiile de cel mai înalt nivel din ultimele luni asupra unor acțiuni comune care să conducă la reducerea exesului de petrol din piață și la o eventuală recuperare a prețului.

Ministrul saudit Ali al-Naimi a declarat că înghețarea livrărilor la nivelul lunii ianuarie, aproape de maximele record înregistrate, este o măsură adecvată și că speră ca alți producători să adopte planul. Arabia Saudită și Rusia conductopul producătorilor, cu peste 10 milioane de barili pe zi fiecare, în timp ce pe trei se află SUA cu peste 9 milioane de barili pe zi.

Ministrul Petrolului din Venezuela, Eulogio Del Pino, a declarat că vor avea loc discuții în continuare cu Iran și Irak, miercuri, la Teheran.

„Motivul pentru care am convenit o potențială înghețare a producției este simplu: este începutul unui proces pe care îl vom evalua în următoarele luni și vom decide dacă avem nevoie de alți pași pentru a stabiliza și îmbunătăți piața. Nu vrem variații semnificative ale prețurilor sau reducerea livrărilor, vrem să acoperim cererea și un preț stabil al petrolului”, a declarat Naimi reporterilor.

Prețul petrolului a crescut la 35,55 dolari pe baril în urma informației privind întâlnirea secretă, dar avansul s-a redus ulterior iar cotația a revenit sub 34 de dolari pe baril, după ce așteptările privind un acord imiadiat s-au temperat.

Iran, rivalul în regiune al Arabiei Saudite, s-a angajat să majoreze semnificativ producția în următoarele luni, pentru a recupera din cota de piață pierdută după ani de sancțiuni internaționale. Sancțiunile au fost ridicate în ianuarie, în urma unui acord cu marile puteri privind programul nuclear iranian.

Faptul că producția Arabiei Saudite și Rusiei, cei mai mari producători și exportatori la nivel global, este aproape de maxime record face mai dificil un potențial acord, întrucât Iran produce cu cel puțin 1 milion de barili pe zi sub capacitate.

„Considerăm că alți producători trebuie să înghețe producția imediat, inclusiv Iran și Irak. Credem că acest pas ar stabiliza piața”, a afirmat ministrul petrolului din Qatar, Mohammed al-Sada.

Irak a anunțat în trecut că vrea să-și majoreze producția în acest an, dar în ianuarie și-a schimbat poziția și a informat că este dispus să scadă livrările, dacă se ajunge la un acord care să implice toate țările din OPEC și din afara organizației.

Întâlnirea de la Doha vine după mai mult de 18 luni de scădere a prețului barilului de petrol, interval în care cotația a coborât și sub 30 de dolari pe baril pentru prima dată în peste un deceniu, după ce la mijlocul anului 2014 se afla la 115 dolari pe baril.

Declinul prețului a fost cauzat de dezvoltarea puternică a producției de petrol de șist în SUA, dar și de decizia Arabiei Saudite și a aliațilr săi din zona Golfului Persic de a concura pentru cotă de piață cu noii rivali din SUA.

Autor

Citește și