Cel mai avansat submarin nuclear de atac al Chinei s-ar fi scufundat în port, înainte de a intra în funcțiune, conform Pentagonului.
În mai, submarinul, prima navă din noua clasă Zhou, a fost văzut în imagini din satelit, ancorat la un debarcader din orașul Wuhan, pe râul Yangtze, în timp ce se pregătea pentru primele sale teste pe mare, scrie Financial Times.
Dar la începutul lunii iunie, imaginile din satelit ale aceleiași zone mai arătau doar macarale plutitoare mari, despre care experții navali au spus că ar fi fost folosite pentru a recupera nava.
„Nu este surprinzător faptul că marina militară chineză a încercat să ascundă faptul că noul lor submarin de atac cu propulsie nucleară, primul din clasa sa, s-a scufundat”, a declarat un înalt oficial american din domeniul apărării.
„În plus față de dubiile evidente despre standardele de instruire și calitatea echipamentelor, incidentul ridică întrebări mai profunde cu privire la responsabilitatea internă a forțelor armate chineze și corupția din industria de apărare a Chinei”.
Incidentul este, de asemenea, văzut ca cel mai recent indiciu despre slăbiciunile forțelor armate chineze. Recent, întreaga conducere a Forței de Rachete, responsabilă cu operațiunile cu rachete convenționale și nucleare, a fost epurată de către președintele chinez Xi Jinping, o epurare prezentată de Partidul Comunist Chinez ca parte a unei campanii anticorupție centrată pe oficialii care se ocupă de achizițiile militare.
Observatorii au spus că submarinul avariat va fi probabil recuperat, curățat și reparat de șantierul naval care l-a construit. Când un submarin nuclear american s-a scufundat la mal în 1969, intrarea sa în serviciu a fost întârziată cu mai mult de doi ani.
„În acest caz, întârzierea ar putea fi și mai lungă, deoarece aceasta este primul submarin din clasa sa”, a spus un oficial militar occidental. „Și apoi trebuie să luăm în calcul următoarea campanie anticorupție, dacă va începe și în marina militară acum”.
China a ajuns să dețină cea mai mare forță navală din lume după numărul de nave și are un arsenal de rachete capabil să pună în pericol forțele americane din Pacific, dar un eșec în programul său de submarine ar putea oferi armatei americane un răgaz foarte necesar în cursa cu Beijingul pentru dominația navală în Indo-Pacific.
Până acum câțiva ani, marina militară SUA deținea un avantaj incontestabil în războiul submarin, în principal datorită flotei sale de submarine nucleare „super-silențioase”. În orice conflict în jurul Taiwanului, acest avantaj ar permite submarinelor americane să se apropie suficient de mult cât să atace o flotă de invazie chineză.
Dar în ultimul deceniu, analiștii navali au observat progrese rapide în eforturile Beijingului de a stăpâni tehnologia de propulsie nucleară „super-silențioasă”. În afară de submarinul de atac nuclear din clasa Zhou, China mai lucrează la un nou submarin cu propulsie nucleară cu rachete balistice.
Luna aceasta, secretarul de stat adjunct al SUA, Kurt Campbell, a declarat pentru prima dată că Rusia ajută China să dezvolte tehnologia submarinelor.
Progresul Chinei vine într-un moment în care numărul de submarine ale SUA urmează să fie redus, deoarece navele mai vechi sunt retrase și înlocuirea lor este lentă din cauza capacității limitate a șantierelor navale.
Foto: Profimedia
CITIȚI ȘI: