Cel mai mare dinozaur carnivor european, descoperit în Portugalia
Oasele fosilizate ale acestui dinozaur carnivor, ce avea o lungime de 10 metri și o greutate de 4-5 tone, au fost descoperite de cercetători la nord de Lisabona.
Inițial atribuite unui Torvosaurus tanneri, o specie care trăia în America de Nord, paleontologii au stabilit în cele din urmă, analizând tibia, maxilarul superior, dinții și o parte dintre vertebrele din coadă, că era vorba de fapt de o specie nouă, pe care au denumit-o Torvosaurus gurneyi.
Acest dinozaur avea dinți ascuțiți ca o lamă, ce măsurau 10 centimetri, indicând faptul că animalul se afla în vârful lanțului trofic din Peninsula Iberică în urmă cu circa 150 milioane de ani, au precizat autorii studiului, Christophe Hendrickx și Octavio Mateus de la Universidade Nova și de la Muzeul da Lourinhã din Lisabona. Studiul lor a fost publicat în revista PLOS ONE.
Numărul dinților, ca și talia și forma botului, par să îl diferențieze pe Torvosaurus european de aceia care trăiau în America de Nord.
Torvosaurul nord-american avea 11 dinți sau chiar mai mulți pe maxilarul superior, în timp ce verișorul său european avea mai puțin de 11 dinți în aceeași regiune.
Noul dinozaur reprezintă a doua specie de Torvosaurus care a fost identificată.
„Nu este însă vorba de cel mai mare dinozaur prădător pe care îl cunoaștem”, a adăugat Christophe Hendrickx, citând exemplele speciilor de Tyrannosaurus, Carcharodontosaurus și Giganotosaurus, care erau cei mai impunători carnivori din cretacic, o perioadă geologică al cărei debut s-a produs în urmă cu 145,5 milioane de ani și a durât până în urmă cu 65,5 milioane de ani, moment în care dinozaurii au dispărut.
Cu un craniu de 1,15 metri, Torvosaurus gurneyi a fost totuși unul dintre cei mai mari carnivori tereștri din acea epocă și un prădător foarte activ, care vâna alți dinozauri de talie mare, așa cum indică dinții lui ascuțiți de 10 centimetri.
Fosile de dinozauri înrudiți cu Torvosaurus i-au făcut pe paleontologi să creadă că acest prădător de mari dimensiuni era deja acoperit cu un strat protector de „proto-pene”.
Embrionii fosilizați de Torvosauri descoperiți recent în Portugalia au fost incluși în această specie nouă.