Atentatele și amenințările teroriste din ultimii ani au schimbat radical modul de cooperare la nivel european. Experții se tem că ieșirea din Uniunea Europeană ar putea arunca în aer multe dintre mecanismele de cooperare create. Nigel Inkster a fost director de operațiuni în cadrul serviciului de spionaj extern al Marii Britanii.
„Cel mai bun lucru care s-a întâmplat a fost schimbul unui mare volum de informații, despre călătorii, despre schimburi financiare, înregistrări telefonice, alte tipuri de comunicații. Toate serviciile de informațiii din Europa au nevoie de acestea pentru a limita posibilele amenințări. Schimbul de informații se face pe baza legislației europene și, dacă Marea Britanie va ieși din UE, nu va avea acces automat la aceste baze de date, va trebui să renegociem”, explică Nigel Inkster, fost Director pentru Operațiuni, MI 6.
Un alt avantaj pentru Marea Britanie este preluarea experienței altor țări în combaterea terorismului, scrie tvr.
„A existat tendința de a considera ca sigură perioada de pace și securitate din Europa, cel puțin în Europa Occidentală, în ultimii 70 de ani. Dar acest lucru nu este ceva natural, trebuie să lucrezi pentru a obține așa ceva”, mai spune Inkster.
Nigel Inkster atrage atenția că, deja, conservatorii au fost mult mai înclinați spre izolaționism și o legătură transatlantică mai puternică, în dauna unei implicări mai pronunțate în problemele europene.