Operațiunea a primit numele „Camera Întunecată”. Criminalii provin din diverse medii sociale și constituiau o rețea care comunica prin intermediul internetului negru.
Scandalul s-a declanșat anul trecut, când o fată de 14 ani a ajuns la poliție și l-a reclamat pe un tânăr de 22 de ani pentru atac sexual. Polițiștii au găsit în computerul acestuia informații care au dezvăluit dimensiunea retelei.
„O mulțime de fotografii, înregistrări video, conversații pe computer au fost examinate. În tot ce am confiscat, am găsit abuzuri grave asupra unor copii de toate vârstele, inclusiv bebeluși”, a declarat Hilde Reikras, inspector de poliție.
Anchetatorii au reușit chiar să înregistreze o discuție între doi suspecți care plănuiau violarea unui copil încă nenăscut. Cei mai mulți dintre arestați sunt oameni cu educație superioară, inclusiv avocați și politicieni de top.
„Mulți suspecți erau persoane bine integrate în comunitățile din care făceau parte. Familiile si apropiații au fost șocați când s-a aflat ce făceau. Unii au educație superioară, competențe recunoscute în IT. Se foloseau de criptare și anonimat, pentru a-și ascunde urmele”, a declarat Janne Ringset Heltne, procuror.
5.500 de utilizatori a avut întreaga rețea – sunt toți listați, dar e greu de stabilit identitatea lor, tocmai pentru că foloseau parole și știau să se ferească.
„Am aflat despre aceste abuzuri care au avut loc în țara noastră, împotriva unor copii norvegieni. Dar mai înainte au existat și cazuri în străinătate, care au fost mai greu de investigat”, a declarat Erna Solberg, premierul Norvegiei.
Ancheta, care a început în 2015, s-a desfășurat în cel mai mare secret. La caz au lucrat doar 25 de oameni: agenți sub acoperire, specialiști în domeniul IT și detectivi specializați în combaterea criminalității sexuale.