Cel puțin 24 de oameni au murit în urma luptelor de la granița dintre Kârgâzstan și Tadjikistan
Autoritățile din Kârgâzstan au anunțat „lupte intense” la granița cu Tadjikistanul și au transmis că 24 de persoane au fost ucise în urma acestor incidente.
Cele două țări din Asia Centrală s-au acuzat reciproc în ultima perioadă că au reluat luptele într-o zonă disputată de la frontieră, în pofida unui acord de încetare a focului.
Kârgâzstanul a acuzat că forțele tadjice au pătruns cu tancuri și mortiere în cel puțin un sat kârgâz și au bombardat aeroportul din orașul Batken, dar și zonele din apropiere.
La rândul său, Tadjikistanul a acuzat forțele kârgâze că au bombardat un avanpost și șapte sate folosind „arme grele”.
Poliția de Frontieră din Kârgâzstan a anunțat că forțele sale continuă să respingă atacurile lansate din Tadjikistan.
„Din partea tadjică, bombardarea pozițiilor kârgâze continuă, iar în unele zone au loc bătălii intense”, informează instituția prin intermediul unui comunicat.
Ministerul Sănătăţii din Kârgâzstan a anunţat ulterior că 24 de cetăţeni au fost ucişi şi 87 au fost răniţi, însă până în acest moment nu este clar câți dintre aceștia sunt militari.
Kamchybek Tashiev, șeful comitetului de stat kârgâz pentru securitate națională, a afirmat, însă, că pierderile militare au fost mari.
„Situația este dificilă, iar în ceea ce privește ceea ce se va întâmpla mâine, nimeni nu poate oferi nicio garanție”, a spus el.
Peste 136.000 de civili evacuați în Kârgâzstan
Ministerul kârgâz pentru Situații de Urgență a anunțat că peste 136.000 de civili au fost evacuați din zona de conflict, potrivit Reuters.
Vineri, președintele Kârgâzstanului, Sadyr Japarov, și omologul său tadjic, Emomali Rakhmon, au convenit să ordone încetarea focului și retragerea trupelor.
Kârgâzstanul a informat însă că se duc lupte în provincia Batken, din sudul țării, regiune care se învecinează cu regiunea Sughd din nordul Tadjikistanului și conține o exclavă tadjică, Vorukh.
De altfel, zona este cunoscută ca fiind una complicată, atât din punct de vedere geografic și politic, cât și din punct de vedere etnic. Regiunea s-a confruntat cu ostilități similare și în trecut. Conflictele de acest tip la granița dintre cele două țări ex-sovietice sunt relativ frecvente, dar de obicei acestea se sting rapid, mai notează sursa citată.
Frontiera tadjico-kârgâză este în mod constant scena unor confruntări. Aproape jumătate din graniţa de 970 km este contestată, iar progresele în ceea ce priveşte delimitarea frontierei au fost lente în ultimii ani.