Cel puțin 25 de morți în violențele din Egipt

Publicat: 06 07. 2013, 11:17
Actualizat: 06 07. 2013, 11:17

 Douăzeci și cinci de persoane au murit în violențele din Egipt, dintre care 19 în confruntările dintre susținătorii și opozanții președintelui Mohamed Morsi, înlăturat de la putere miercuri seara de către armată, au anunțat presa oficială și surse din cadrul serviciilor de securitate, relatează AFP.
Două persoane au murit vineri seara și alte 70 au fost rănite în apropierea pieții Tahrir din Cairo, unde se confruntau susținători și opozanți ai lui Morsi, a anunțat televiziunea publică.
Potrivit postului de televiziune, cadavrele au fost duse la un spital de campanie din emblematica piață a capitalei egiptene.
Armata egipteană a anunțat că va interveni pentru a separa protestatarii în apropierea pieței Tahrir. „Nu vom participa. Misiunea noastră este de a proteja viețile manifestanților”, a afirmat colonelul Ahmed Ali. „Armata va interveni pentru a separa” cele două tabere, a adăugat el.
În plus, agenția oficială Mena a declarat că 12 persoane au murit și alte 460 au fost rănite în confruntările dintre susținătorii și opozanții lui Morsi.
Un oficial din cadrul serviciilor medicale din orașul de coastă a precizat pentru agenție că majoritatea deceselor au fost provocate de gloanțe și alice.
În Assiut (sud), o persoană a murit în ciocnirile dintre susținătorii fostului șef al statului și forțele de ordine, care au provocat, în plus, 19 răniți, potrivit aceleiași surse.
Anterior în cursul zilei, patru manifestanți pro-Morsi au fost uciși în timpul unui schimb de focuri cu forțele de ordine în fața sediului Gărzii Republicane, în apropiere de palatul prezidențial, potrivit agenției.
Un jurnalist al AFP a văzut la fața locului două cadavre acoperite cu un cearșaf alb și un al treilea cu un glonț în cap.
Plecați dintr-o moschee din Nasr City, la periferia Cairo, mii de manifestanți islamiști au defilat în fața Gărzii Republicane, cu sediul în apropierea palatului prezidențial.
Ei au încercat să suspende de sârma ghimpată din jurul clădirii o fotografie a fostului șef de stat, sfidând în două rânduri avertizările soldaților, înainte de declanșarea focurilor de armă.
Cele două tabere au tras cu arme automate, potrivit jurnalistului, generând panică, oamenii îndreptându-se în toate direcțiile, printre gloanțe, mulți răniți zăcând pe jos.
Islamiștii au organizat „vinerea refuzului” „loviturii de stat militare” și „statului polițienesc” care a arestat numeroși lideri ai Fraților Musulmani, confreria din care provine Morsi, el însuși deținut de către armată.
Tabăra adversă a mobilizat, la rândul său, mii de manifestanți în piața Tahrir pentru a „apăra revoluția din 30 iunie”, o aluzie la ziua în care au avut loc importante manifestații împotriva președintelui demis.
În același timp, cinci polițiști au fost uciși de persoane înarmate în Sinai (nord-est), la scurt timp după moartea, în cursul zilei, a unui militar în această regiune instabilă, de la frontiera cu Gaza și Israel, potrivit unor surse din cadrul serviciilor de securitate.