Potrivit unor surse din cadrul armatei israeliene, citate de Haaretz, violențele au avut loc în 12 puncte aflate de-a lungul graniței dintre Fâșia Gaza și Israel și au venit în contextul inaugurării ambasadei americane din Ierusalim.
UPDATE 12.58: Numărul victimelor a ajuns la 59 de morți și peste 2.700 de răniți
UPDATE 19.15: Cel puțin 52 de palestinieni au fost uciși de armata israeliană, iar alte mii au fost răniți, în cursul protestelor violente față de mutarea ambasadei SUA din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim, anunță surse medicale palestiniene.
Armata israeliană a deschis focul spre protestatari, la frontiera Fâșiei Gaza cu Israelul.
Un deputat din Israel de etnie arabă, Ayman Odeh, liderul formațiunii Lista Arabă Unită, a cerut tragerea la răspundere a armatei israeliene pentru acest „masacru”.
UPDATE 18:08: Numărul răniților a crescut până la 2.239 (din care cel puțin 770 rezultați în urma utilizării de muniție de război)
UPDATE 17:42: Numărul victimelor a urcat la 43 de morți și aproximativ 1.600 răniți
UPDATE 16:33: Alte patru decese au fost raportate la granița dintre Fâșia Gaza și Israel, numărul victimelor ajungând la 41 de morți și peste 1.600 de răniți (din care cel puțin 772 rezultați în urma utilizării de muniție de război).
UPDATE 15:44: Bilanțul victimelor violențelor de la granița dintre Fâșia Gaza și Israel a ajuns la cel puțin 37 palestinieni uciși și aproape 1.600 răniți
UPDATE 15:15 Cel puțin 28 palestinieni au fost uciși, iar aproape 1.600 au fost răniți în confruntările cu armata israeliană produse luni în cursul protestelor față de mutarea sediului ambasadei SUA din Israel în Ierusalim, potrivit Haaretz.
Protestul, la care au luat parte între 40.000-50.000 de persoane, a făcut parte din Marele Marș al Reîntoarcerii, manifestație mai amplă care a început pe 30 martie, odată cu Ziua Pământului Palestinian, o comemorare anuală a uciderii a șase arabi israelieni în 1976.
De pe 30 martie până acum, au avut loc mai multe ciocniri între o parte a protestatarilor și armata israeliană, rezultate cu cel puțin 105 de decese și alte câteva mii de persoane rănite – între 7.805 și 10.144, în funcție de sursa estimărilor, în ciuda apelurilor repetate ale ONU și UE de ponderare a conflictului.
Secretarul General al ONU, António Guterres a făcut apel la prudență, în timp ce Zeid Ra’ad al-Hussein, Înaltul Comisar al ONU pentru drepturile omului a acuzat Israelul de utilizarea de forță excesivă și cere tragerea la răspundere a forțelor de securitate israeliene. Și Uniunea Europeană s-a arătat alarmată de utilizarea de muniție de război împotriva protestatorilor, solicitând Israelului să demareze cercetări pentru a-i condamna pe cei responsabili de acest lucru.
Israelul, în schimb, a afirmat că protestele ar fi folosite de gruparea paramilitară palestiniană islamistă Hamas, cu sediul în Fâșia Gaza, ca acoperire pentru a lansa atacuri împotriva Israelului.