Prima pagină » Știri externe » Cel puţin cinci oameni de afaceri ruşi au murit în urma unor sinucideri suspecte în doar trei luni. Ce aveau ei în comun

Cel puţin cinci oameni de afaceri ruşi au murit în urma unor sinucideri suspecte în doar trei luni. Ce aveau ei în comun

Cel puţin cinci oameni de afaceri ruşi au murit în urma unor sinucideri suspecte în doar trei luni. Ce aveau ei în comun
Sursa foto: Shutterstock - caracter ilustrativ

Cel puţin cinci oameni de afaceri ruşi proeminenţi și-ar fi luat viața de la sfârşitul lunii ianuarie, iar trei dintre ei și-ar fi omorât şi membrii familiilor înainte de a de sinucide. Patru dintre ei erau asociaţi cu Gazprom sau cu una dintre filialele sale. Numai în ultimele 24 de ore au fost descoperiți morți doi oligarhi ruși și familiile lor, potrivit unui material publicat vineri de CNN, care nu a primit un răspuns de la reprezentanții gigantului energetic de stat rus.

Un director executiv de top de la Gazprom a fost găsit mort în cabana sa din satul Leninski, aflat aproape de Leningrad, în 30 ianuarie 2022, potrivit presei de stat ruse RIA Novosti, citate de CNN.   RIA a relatat că un bilet de adio a fost găsit la faţa locului şi că anchetatorii investighează cazul ca fiind o sinucidere. Rețeaua națională RenTv a anunțat că bărbatul era Leonid Shulman, şeful departamentului de transport al Gazprom Invest.

La numai o lună mai târziu, un alt director de la vârful Gazprom a fost găsit mort în acelaşi sat. Alexander Tiulakov a fost găsit mort în garajul său pe 25 februarie, potrivit Novaya Gazeta, un ziar rus independent, care a anunțat că e vorba de o sinucidere. CNN a cerut o reacţie din partea Comitetului de Investigaţii al Rusiei cu privire la cele două cazuri, dar nu a primit un răspuns.

A urmat Mihail Watford, un miliardar rus născut în Ucraina, care a fost găsit mort în locuinţa sa din Surrey, Anglia, pe 28 februarie. Poliţia din Surrey a declarat pentru CNN că moartea este investigată de medicul legist, care a spus că o audiere va avea loc pe 29 iulie.

Un alt om de afaceri rus, Vasili Melnikov, a fost găsit mort alături de familia sa în Nijni Novgorod la sfârşitul lunii martie, potrivit ziarului rus Kommersant. Melnikov deţinea MedStom, o companie de consumabile medicale.

Conform Comitetului de Investigaţii al Rusiei, un bărbat de 43 de ani, soţia sa, în vârstă de 41 de ani, şi doi copii de patru şi 10 ani au fost găsiţi înjunghiaţi pe data de 23 martie. Comitetul nu l-a numit pe Melnikov, dar vârstele celor decedaţi şi locul incidentului coincid cu raportului Kommersant.

Filiala regională a Comitetului de investigaţie nu a actualizat stadiul anchetei sale şi nu a răspuns la cererea CNN pentru un punct de vedere.

La data incidentului, în martie, comisia de anchetă a declarat că „nu au existat semne de intrare neautorizată în apartament” şi că „au fost găsite şi confiscate cuţite”.

„[Anchetatorii] iau în considerare mai multe versiuni privind ceea ce s-a întâmplat, inclusiv uciderea copiilor şi a soţiei de către capul familiei, urmată de o sinucidere”, a spus Comitetul.

Şi la începutul acestei luni, încă doi oameni de afaceri ruşi au murit în incidente aparent tip crimă-sinucidere.

Vladislav Avaiev, fostul vicepreşedinte al Gazprombank, a fost găsit mort împreună cu soţia şi fiica sa în apartamentul său din Moscova pe 18 aprilie, potrivit agenţiei de presă ruse de stat Tass.

Citând o sursă din cadrul forţelor de ordine, Tass a susținut că autorităţile investighează moartea soţilor Avaiev ca pe o crimă-sinucidere.

Iulia Ivanova, reprezentant al Comitetului de investigaţie pentru Moscova, a fost citată de Tass spunând că o rudă a descoperit cadavrele soţilor Avayev după ce i s-a spus de către şoferul familiei şi bonă că nu pot să-i contacteze la telefon sau să intre în apartament, din moment ce aceasta este închisă din interior.

Igor Volobuev, fost vicepreşedinte al Gazprombank, care a părăsit recent Rusia, a declarat pentru CNN că nu crede că Avayev s-a sinucis.

„Jobul lui era să se ocupe de servicii Private Banking, asta înseamnă să aibă de-a face cu clienţi VIP. Era responsabil de sume foarte mari de bani. Deci, s-a sinucis? Nu cred. Cred că ştia ceva şi că a reprezentat un fel de risc”, a declarat Volobuev pentru CNN.

Doar o zi mai târziu, pe 19 aprilie, Sergey Protosenya, fostul director al producătorului de gaze Novatek, care este parţial deţinut de Gazprom, a fost găsit mort la nord de Barcelona. Cadavrele soţiei şi fiicei sale au fost găsite în apropiere, a declarat o sursă oficială apropiată investigației, săptămâna trecută, pentru CNN. Protesenya, soţia şi fiica sa au fost găsiţi la locuinţa lor din Lloret de Mar, o staţiune mediteraneană de lângă Barcelona.

Trupurile celor două femei, care prezentau semne de violenţă, au fost găsite în interiorul locuinţei de lux a familiei, iar cadavrul lui Sergey Protosenya a fost găsit în grădina de afară, potrivit sursei. Cazul este anchetat drept dublă crimă şi sinucidere ulterioară, într-un caz de violenţă domestică.

Întro declarație pentru Daoly Mail, fiul lui Sergey Protosenya a pus sub semnul întrebării această versiune a derulării evenimentelor, sugerând în schimb că tatăl său a fost omorât.

„O iubea pe mama și în special pe sora mea Maria. Era prințesa lui. Nu ar fi putut face niciodată nimic ca să le facă rău. Nu știu ce s-a întâmplat în acea noapte, dar știu că tatăl meu nu le-a făcut rău”, a sspus Fedor Protosenya, care era într-o casă a familiei în Franța la momentul incidentului.

Poliția catalană din provincia Girona, acolo unde se află orașu Lloret de Mar, a declarat, vineri, pentru CNN că „ipoteza continuă să fie un caz de violență domestică, în ciuda declarațiilor fiului”.

„Poliția catalană a luat declarații de la fiu. Alte ipoteze au fost excluse. De asemenea a fost exclusă tripla omucidere”, a declarat purtătorul de cuvânt al poliției pentru CNN.

„Că a fost mâna mafiei ruse: Ei bine, nu”, a completat oficialul.

Novatek, angajatorul lui Sergey Protosenya, a transmis că aceasta era o „persoană minunată și un minunat bărbat de familie”. „Din nefericire, au fost speculații pe această temă în mass media, dar suntem convinși că aceste speculații nu au legătură cu realitatea. Sperăm că autoritățile judiciare din Spania vor efectua investigații exhaustive și obiective și vor descoperi de s-a întâmplat”, a transmis compania într-o declarație oficială.

Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul ... vezi toate articolele

Citește și