Cel puțin doi ucraineni, dintre care unul cu pașaport românesc, ar putea fi implicați în exploziile conductelor Nord Stream
Biroul Federal de Poliţie Criminală din Germania începe să ofere din ce în ce mai multe detalii despre iahtul Andromeda, de pe care se crede că ar fi pornit atacurile asupra conductelor Nord Stream. Potrivit unei investigaţii realizate de mai multe publicaţii europene, în spatele acestor atacuri s-ar afla mai mulţi cetăţeni ucraineni, dar şi cel puţin un serviciu secret.
Concret, Biroul Federal de Poliţie Criminală din Germania (BKA) a localizat în urmă cu mai multe luni o agenţie de turism din Polonia, numită Feeria Lwova, prin care suspecţii din spatele exploziilor de la gazoduct ar fi închiriat iahtul Andromeda, pentru a ajunge în Marea Nordului.
Despre echipajul suspect se crede că ar fi fost format din cinci bărbaţi şi o femeie, iar călătoria lor ar fi început din Rostock, Germania. La bordul navei au fost găsite rămăşiţele unui exploziv care era utilizabil militar şi potrivit pentru folosire subacvatică, potrivit Adevărul.
Agenţia de turism, conform cercetărilor, ar fi fost fondată în 2016, de doi cetăţeni ucraineni, iar acum este deţinută de un bărbat ucrainean de 32 de ani. Nu sunt, însă, singurele urme care duc în Ucraina.
Noul partener al agenţiei de turism, un ucrainean de 55 de ani, este şi directorul general al altor companii din Polonia şi Ucraina, iar în timpul pandemiei agenţia ar fi câştigat brusc 2,8 milioane de euro. De altfel, nu este exclusă varianta ca aceşti bani să fie asociaţi cu închirirea navei Andromeda.
Paşapoarte româneşti false, folosite pentru închiriere
De asemenea, pentru închirierea iahtului, ar fi fost folosite paşapoarte false bulgăreşti şi româneşti. Astfel, un român pe nume Ştefan Marcu era de fapt un ucrainean în vârstă de 26 de ani, militar, cu tatuaje vizibile. Și se pare că nu este singurul. Süddeutsche Zeitung, împreună cu parteneri, a reușit să identifice un alt ucrainean, care probabil are ceva de-a face cu sabotajul. Acest bărbat din apropierea Odesei este cunoscut în cercurile de investigație. Se presupune că el nu a participat activ la atentate, ci mai degrabă a jucat un rol de sprijin, conchide publicația.
„Biroul Procurorului General al Germaniei a dispus percheziționarea unei nave în perioada 18 – 20 ianuarie 2023, în legătură cu o închiriere suspectă.
Evaluarea urmelor și obiectelor confiscate este în curs de desfășurare. De asemenea, identitatea autorilor și motivele acestora fac obiectul unor investigații în curs de desfășurare”, precizează instituţia.
Între timp, Danemarca, Suedia și Biroul Federal de Poliție Criminală din Germania investighează, dar stadiul anchetele este ținut secret. Întrebat despre posibila implicare a autorităților ucrainene, autoritățile germane au spus că nu comentează cu privire la investigațiile în curs.