Cel puțin șase dintre columbienii implicați în asasinarea președintelui din Haiti sunt foști militari
Cel puțin șase dintre mercenarii columbieni suspectați că ar fost implicați în asasinarea președintelui haitian Jovenel Moïse ar fi foști militari în Armata Columbiei.
Anunțul a fost făcut joi de către ministrul Apărării din Columbia, Diego Molano, informează vineri site-ul agenției Agerpres, care citează AFP.
„Informaţiile iniţiale indică faptul că sunt cetăţeni columbieni, foşti membri ai Armatei. Am dat instrucţiuni (…) Poliţiei şi Armatei să coopereze imediat în această anchetă pentru a clarifica aceste fapte”, a menţionat ministrul într-un mesaj video transmis presei.
Columbieni și americani, implicați în asasinarea președintelui din Haiti
Joi seară, Poliția din Haiti a anunțat că grupul de comando responsabil de asasinarea lui Jovenel Moïse a fost format din 26 de cetățeni columbieni și doi cetățeni americani de origine haitiană.
„A fost un comando de 28 de atacatori, între care 26 de columbieni care au efectuat operaţiunea de asasinare a preşedintelui”, a declarat Léon Charles, director general al Poliţiei haitiene.
În cadrul unei conferințe de presă, Charles a subliniat că cei doi americani și 15 dintre columbieni au fost arestați. Alți trei columbieni au fost uciși de forțele de securitate, iar opt sunt căutați încă.
Jovenel Moise, ucis în reședința sa
Preşedintele din Haiti, Jovenel Moïse, a fost asasinat. Acesta a fost împușcat mortal în noaptea de marţi spre miercuri, în jurul orei 1:00, în reşedinţa sa privată.
„Miercuri, 7 iulie, în jurul orei 01:00 (05:00 GMT), un grup de persoane neidentificate, inclusiv unele care vorbeau spaniolă, au atacat reședința privată a președintelui, rănindu-l mortal pe șeful statului”, este declaraţia publicată de biroul prim-ministrului interimar Claude Joseph, citată de France24.
Jovenel Moïse (53 de ani) devenise preşedinte al statului Haiti în februarie 2017.
Haiti este cea mai săracă naţiune de pe continentul american, se confruntă cu probleme sistemice de securitate, în contextul activităţilor a numeroase grupuri infracţionale.
Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite, Statele Unite şi Uniunea Europeană au cerut în mai multe rânduri convocarea alegerilor legislative şi prezidenţiale anticipate anul acesta. Jovenel Moïse tocmai desemnase un nou prim-ministru, Ariel Henry, şi anunţase intenţia de a convoca alegeri anticipate.