Prima pagină » Știri externe » Cel putin șase morți în Pakistan, în timpul PROTESTELOR pentru eliberarea fostului prim-ministru Imran Khan

Cel putin șase morți în Pakistan, în timpul PROTESTELOR pentru eliberarea fostului prim-ministru Imran Khan

Mii de susținători din întreaga țară ai fostului prim-ministru din Pakistan Imran Khan au mărșăluit spre capitala țării, Islamabad, săptămâna aceasta, forțând baricade și ciocnindu-se cu poliția, ca răspuns la apelul lui Khan.

Un număr mare de susținători a venit din provincia Khyber Pakhtunkhwa din nordul Pakistanului, unde partidul lui Khan este foarte popular, scrie Associated Press.

Actuala soție a lui Imran Khan, Bushra Bibi – care a fost achitată de acuzațiile de căsătorie ilegală la începutul acestui an – conduce protestul și le-a spus oamenilor să mărșăluiască pașnic spre cartierul guvernamental.

Protestatarii au promis să intre în capitală și să se adune în piața publică D Chowk din apropierea Parlamentului, care este un loc de protest popular.

Situl se află în “zona roșie” puternic fortificată din Islamabad, unde se află Parlamentul, clădirile guvernamentale cheie, hotelurile de lux, ambasadele și birourile organizațiilor străine. În prezent, președintele belarus Alexander Lukașenko, aflat în vizită, se află și el în “zona roșie”.

Prima pe lista de cereri a protestatarilor se află eliberarea tuturor liderilor partidului Pakistan Tehreek-e-Insaf (PTI), inclusiv a lui Imran Khan.

Fostul prim-ministru, „literalmente în întuneric, fără contact cu lumea exterioară”

Imran Khan a fost înlăturat din funcția de prim-ministru în 2022 printr-un vot de neîncredere în Parlament și a fost închis în august 2023 pentru acuzații de corupție. Khan se confruntă cu peste 150 de cazuri penale.

Jemima Khan Goldsmith, fosta soție a lui Khan, a declarat în octombrie că fostul lider „este acum complet izolat, în izolare, literalmente în întuneric, fără contact cu lumea exterioară”, conform Sky News.

Protestatarii mai cer demisia actualului guvern din cauza a ceea ce ei numesc fraudarea alegerilor generale din acest an.

Guvernul nu a dat încă niciun indiciu că ar ceda cererilor. Autoritățile au folosit containere pentru a bloca drumurile și străzile principale din Islamabad. Poliția și paramilitarii patrulează în echipament anti-revoltă.

4.000 de susținători ai lui Imran Khan, arestați

În încercarea de a opri tulburările, poliția a arestat peste 4.000 de susținători ai lui Khan și a suspendat serviciile de telefonie mobilă și internet în unele părți ale țării.

Platformele de mesagerie au suferit, de asemenea, perturbări grave în capitală.

Partidul lui Khan se bazează foarte mult pe rețelele de socializare și folosește platforme de mesagerie precum WhatsApp pentru a împărtăși informații, inclusiv detalii despre evenimente.

Platforma X, care este interzisă în Pakistan, nu mai este accesibilă, chiar și cu un VPN.

Școlile au fost închise de câteva zile în capitală și în orașul garnizoană din apropiere, Rawalpindi. La Islamabad adunările au fost interzise.

Marți, susținătorii lui Khan s-au ciocnit cu serviciile de securitate și au forțat cercul de containere care blocau accesul în Islamabad.

Rapoartele din Islamabad sugerează că poliția folosește gaze lacrimogene pentru a încerca să disperseze mulțimea. Mai multe persoane au fost rănite, inclusiv jurnaliști pe care demonstranții i-au atacat. Un cameraman a fost bătut de zeci de protestatari.

Șase persoane ucise

Ambele părți au raportat victime. Patru membri ai serviciilor de securitate pakistaneze și un civil au fost uciși când un vehicul a intrat în ei pe o stradă. Niciun grup nu a revendicat responsabilitatea pentru atac.

Un alt ofițer de poliție a murit într-un incident separat.

Condamnând atacul, premierul Shehbaz Sharif a declarat că un „grup anarhist” vizează în mod deliberat forțele de ordine. El a spus că tulburările au ca scop realizarea unor „planuri politice malefice” și a adăugat:

„Nu este un protest pașnic, este extremism”.

Ministrul de interne Mohsin Naqvi a amenințat, de asemenea, că se va folosi muniție de război dacă protestatarii vor folosi arme, spunând:

„Dacă trag din nou, la gloanțe se va răspunde cu gloanțe”.

Foto: Profimedia

CITIȚI ȘI:

A MURIT John Alfred Tinniswood, cel mai bătrân bărbat din lume. Englezul avea 112 ani

Adrian Sabău, originar din București, a absolvit studiile de licență la Universitatea din București. Aflat la începutul carierei la “Gândul”, a mai lucrat anterior ca traducător. Este pasionat ... vezi toate articolele