Prima pagină » Știri externe » Cele două membre încarcerate ale trupei Pussy Riot rămân la închisoare

Cele două membre încarcerate ale trupei Pussy Riot rămân la închisoare

Cele două membre încarcerate ale trupei Pussy Riot rămân la închisoare
Justiția rusă a refuzat vineri cererea de eliberare anticipată a Nadejdei Tolokonnikova, una dintre membrele trupei Pussy Riot condamnate la doi ani de închisoare pentru o "rugăciune-punk" anti-Putin, după ce refuzase miercuri o cerere similară a colegei acesteia, Maria Alehina, informează AFP.

Justiția rusă a refuzat vineri cererea de eliberare anticipată a Nadejdei Tolokonnikova, una dintre membrele trupei Pussy Riot condamnate la doi ani de închisoare pentru o „rugăciune-punk” anti-Putin, după ce refuzase miercuri o cerere similară a colegei acesteia, Maria Alehina, informează AFP.

„Eliberare refuzată pentru Tolokonnikova, menținere în detenție până la încheierea pedepsei”, a scris pe Twitter un membru al grupului contestatar Voina, asociat grupului Pussy Riot, care a participat la audierea organizată vineri la Saransk, o localitate din provincia Mordovia, aflată la o distanță de 650 kilometri de Moscova.

În această regiune îndepărtată, Nadejda Tolokonniva, o studentă la filosofie în vârstă de 23 de ani, mamă a unei fetițe, își ispășește pedeapsa de doi ani de închisoare.

Un purtător de cuvânt al Curții Supreme din Mordovia, instanța regională care a examinat dosarul în apel, a confirmat această informație.

Parchetul rus a cerut ca eliberarea condiționată și anticipată să fie refuzată pentru Nadejda Tolokonnikova, susținând că artista trebuie să își ispășească pedeapsa în integralitate.

Miercuri, a fost rândul Mariei Alehina, cealaltă membră încarcerată a grupului Pussy Riot, care ispășește aceeași pedeapsă în regiunea Ural, să își vadă refuzată cererea de eliberare, în apel.

Aceste decizii judecătoreștei nu au surprins în Rusia, unde, potrivit sondajelor de opinie, majoritatea persoanelor chestionate au aprobat trimiterea la închisoare a celor două cântărețe.

Președintele Vladimir Putin a declarat în octombrie 2012 într-un interviu că cele două femei „au primit ceea ce au vrut”, anulând prin această declarație orice speranță a celor două artiste de a fi eliberate.

Membrele grupului contestatar nu au arătat niciodată vreun semn că ar regreta fapta pentru care au fost condamnate.

„Voi contesta condamnarea mea până la capăt, voi duce cazul în fața Curții Supreme din Rusia”, a declarat vineri dimineață Nadejda Tolokonnikova, din cușca rezervată, potrivit procedurilor din justiția rusă, persoanelor judecate.

„Nu-mi recunosc vinovăția și nu o voi recunoaște. Consider că nu a fost o greșeală, așa cum afirmă administrația închisorii, ci o forță, pentru că am principii și vreau să le apăr”, a adăugat ea.

Nadejda Tolokonnikova a spus că a primit câteva mii de scriisori de sprijin în închisoarea pentru femei în care își ispășește pedeapsa.

Ea i-a felicitat, totodată, în fața judecătorului, pe miile de manifestanți care s-au mobilizat săptămâna trecută pentru a protesta față de condamnarea opozantului Alexei Navalny la cinci ani de închisoare.

„Mă felicit pentru faptul că există astăzi în Rusia tot mai mulți oameni care își sacrifică confortul personal pentru a protesta în fața unor nedreptăți”, a declarat ea.

Cererea de eliberare condiționată a Nadejdei Tolokonnikova a fost refuzată în primă instanță în luna aprilie.

În februarie 2012, trei tinere femei din grupul Pussy Riot – Nadejda Tolokonnikova, Ekaterina Samuțevici și Maria Alehina – au urcat pe masa din altarul catedralei ortodoxe Hristos Mântuitorul din Moscova, pentru o „rugăciune punk”, în care au invocat-o pe Fecioara Maria, cerându-i să îl alunge de la putere pe Vladimir Putin.

Înregistrarea video a acelui moment artistic, difuzată pe internet, a făcut senzație, la două săptămâni după alegerea lui Vladimir Putin pentru un nou mandat prezidențial.

Membrele trupei Pussy Riot au declarat că au dorit să denunțe, totodată, „înțelegerea secretă dintre Biserică și Stat”.

Cele trei femei au fost condamnate, pe 17 august 2012, la doi ani de închisoare fiecare, pentru „huliganism” și „incitare la ură religioasă”.

Condamnarea pentru Tolokonnikova și Alehina a fost confirmată în apel pe 10 octombrie 2012, în timp ce Samuțevici a fost eliberată în urma acestui proces, după ce a reușit să dovedească în instanță că a fost reținută de paznicii catedralei înainte de a putea să ia parte la acel concert protestatar.

Condamnarea celor trei membre ale grupului Pussy Riot i-a atras Guvernului rus numeroase critici din străinătate, dar și din Rusia, numeroase personalități considerând că pedeapsa este disproporționată în raport cu gravitatea faptelor comise.

Tinerele au avut susținerea unor cântărețe celebre precum Madonna și Yoko Ono, iar un documentar despre procesul lor a câștigat premiul special al juriului la Festivalul de film Sundance.

Totodată, peste 100 de muzicieni de renume, precum Paul McCartney, Madonna, Adele, Elton John, Bryan Adams, Pete Townshend și membrii trupelor rock U2, The Clash și Coldplay au cerut în mod public, marți, într-o scrisoare deschisă, eliberarea din închisoare a celor două tinere din grupul Pussy Riot.

Citește și