Cele mai GRAVE scenarii pentru 2019. Ce CRIZE politice pot izbucni pe plan mondial?

Cele mai GRAVE scenarii pentru 2019. Ce CRIZE politice pot izbucni pe plan mondial?
Publicat: 23/12/2018, 17:17
Actualizat: 26/03/2019, 00:46

„Lumea se schimbă rapid, iar 2019 promite să fie un nou an dificil și haotic. În contextul ascensiunii Chinei în Orient și al intensificării populismului în Occident, la jumătatea anului 2018, economiile conduse de formațiuni democratice clasice mai reprezentaudoar o treime din PIB-ul comun al Grupului G20, comparativ cu 83% în anul 2017, conform unui studiu realizat de Bloomberg Economics. Iar această situație era înainte de alegerea a încă doi președinți populiști, Andres Manuel Lopez Obrador în Mexic și Jair Bolsonaro în Brazilia”, comentează editorialistul Marc Champion într-un articol publicat de agenția de presă Bloomberg sub titlul „Principalele crize politice de urmărit în 2019 / Se pare că viitorul an va fi unul chiar mai dur„.

„În 20 de ani, nu am activat niciodată într-un mediu de acest fel, întrucât existau mereu zone sigure. Țări despre care credeam că erau ușor de anticipat sunt acum greu de analizat,” afirmă Claire Simpson, expert la grupul de asigurări de risc Willis Tower Watson Plc.

Indiferent dacă problemele sunt generate de o revoluție tehnologică, de inegalitățile veniturilor, de ciocnirea civilizațiilor ori de revoluția tehnologică, actualele tendințe vor continua. În 2019, tranzițiile de la perioada post-Război Rece au potențialul de a se încheia, dar fiecare comportă riscuri de genul „cel mai grav scenariu”.

O nouă cursă a înarmării

Pe 4 decembrie, Administrația Donald Trump a oferit Rusiei 60 de zile pentru a se conforma Tratatului Forțelor Nucleare Intermediare (INF). În caz contrar, Washingtonul se va retrage din acordul care interzice fabricarea de sisteme de rachete cu raze de acțiune între 500 și 5.500 de kilometri. Rusia susține că nu încalcă Tratatul INF, dar problema o reprezintă China, care nu a semnat acordul și a fabricat deja rachete de acest tip.

Cel mai grav scenariu: Statele Unite ies din Tratatul INF, iar Rusia îndreaptă rachete nucleare spre vecinii occidentali, intensificând cursa înarmării și provocând o criză politică în Alianța Nord-Atlantică, în contextul în care există deja disensiuni între Statele Unite și aliații europeni. Riscul anulării Tratatului INF este unul ridicat, iar cel al izbucnirii unei noi curse a înarmării atomice în Europa este la nivel mediu.

Rusia

În 2018, cele mai mari riscuri pentru marile firme de asigurare au fost în Rusia, cel mai frecvent din cauza sancțiunilor internaționale. Cel mai probabil, Kremlinul a renunțat la relațiile bune cu Donald Trump, după ce președintele SUA a anulat recent întrevederi cu omologul său rus, Vladimir Putin. Ingerințele ruse în afacerile politice externe, eforturile de extindere a influenței în Balcani și în fostele republici sovietice vor continua, iar Statele Unite vor reacționa prin impunerea de sancțiuni. Un summit la Washington evocat ca posibilitate pentru anul 2019 pare a fi acum în pericol, dar Donald Trump și Vladimir Putin probabil vor avea o întrevedere la viitoarea reuniune G20, programată în iunie în Japonia.

Cel mai grav scenariu: Relațiile SUA-Rusia ajung la ostilitate deschisă, afectând controlul asupra armamentului și domeniile de cooperare. Riscul unei situații de acest fel este ridicat.

Conflicte comerciale

Acordul de suspendare a taxelor vamale semnat de președintele SUA, Donald Trump, cu omologul său din China, Xi Jinping, ar urma să expire în februarie. Dacă negocierile nu vor da rezultate, Washingtonul va impune tarife vamale de 200 de miliarde de dolari pentru produsele din China.

Cel mai grav scenariu: Războiul comercial se va amplifica, transformându-se într-o competiție deschisă pentru dominație strategică, afectând creșterea economică și securitatea la nivel mondial. Riscul unei asemenea crize este ridicat.

Tot în februarie, Departamentul american al Comerțului va stabili dacă importurile de automobile constituie o amenințare națională. Introducerea de noi taxe la importurile auto va afecta firmele europene, în principal germane.

Cel mai grav scenariu: Statele Unite introduc taxe suplimentare la importurile auto, generând un conflict comercial cu Uniunea Europeană.

Conflicte militare

Presiunile Statelor Unite asupra Iranului se vor intensifica, în contextul în care președintele Donald Trump a decis retragerea din Acordul nuclear semnat de marile puteri cu Teheranul în 2015. Strategia, susținută de Israel, Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite, este de a forța Iranul să revină la masa negocierilor și de a nu se mai implica în conflictele din Yemen, Siria, Liban și Irak. Potențialul de escaladare a crizei cu Iranul este evident, notează Bloomberg.

Cel mai grav scenariu: Iranul reia producția de combustibil nuclear, situație care ar conduce rapid la escaladarea crizei. Pe fondul presiunilor, Iranul ar putea bloca Strâmtoarea Hormuz, prin care sunt transportate zilnic 30% dintre resursele de petrol utilizate la nivel mondial. Riscul acestui scenariu este mediu.

Coreea de Nord ar fi fost cea mai mare amenințare de securitate la începutul anului 2018, dar summitul din iunie al președintelui Donald Trump cu liderul nord-coreean, Kim Jong-Un, a condus la detensionarea crizei. Situația rămâne calmă, dar Kim Jong-Un nu pare a renunța la programele nuclear și balistic. Donald Trump vrea un nou summit, în ianuarie ori februarie.

Cel mai grav scenariu: Eșecul summitului poate conduce la reluarea amenințărilor și la escaladarea crizei. Riscul este totuși redus.

Conflictul din estul Ucrainei s-a amplificat din nou în noiembrie, după incidentul naval dintre Rusia și Ucraina din Marea Azov. Tensiunile probabil nu se vor reduce până la alegerile prezidențiale ucrainene, programate pe 31 martie.

Cel mai grav scenariu: Instabilitatea politică și un nou incident pot conduce la un conflict ruso-ucrainean. Riscul este la nivel mediu.

În Afganistan sunt programate alegeri prezidențiale în aprilie. Statele Unite vor găsirea unei soluții la conflict, astfel că probabil se va intensifica ritmul negocierilor de pace cu insurgenții talibani. Washingtonul exercită presiuni pentru a coopera și asupra Pakistanului.

În Siria, războiul probabil va continua, iar Turcia va juca un rol din ce în ce mai important, în contextul retragerii trupelor americane.

Disensiuni în cadrul Uniunii Europene

Situația economică a Italiei, criza politică din Spania și ascensiunea unor formațiuni de extremă-dreapta riscă să genereze crize în Uniunea Europeană. Ieșirea Marii Britanii din UE fără un Acord pe tema Brexit ar putea avea efectul unor costuri semnificative pentru ambele părți, deși riscul este redus.

O altă problemă o reprezintă scrutinul europarlamentar programat în luna mai. Steve Bannon, fostul consilier pentru strategii politice al președintelui american Donald Trump, a anunțat că va coordona campaniile partidelor populiste din Uniunea Europeană.

Popularitatea președintelui Franței, Emmanuel Macronscade. Există riscul ca formațiuni populiste să înregistreze rezultate bune în scrutinul europarlamentar.

Donald Trump

Președintele Statelor Unite este vizat de investigația efectuată de procurorul special Robert Mueller, privind ingerințele ruse în scrutinul prezidențial și presupusa colaborare a echipei de campanie a lui Donald Trump cu Moscova. Rezultatele investigației sunt așteptate în prima parte a anului 2019, existând riscuri mari să izbucnească o criză politică de amploare la Washington.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
S-a vândut celebra banană lipită cu o bandă adezivă. Banalul fruct a fost cumpărat pentru...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Guvernul anunţă prelungirea plafonării preţurilor la energie şi gaze pentru consumatorii vulnerabili
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Apare o nouă taxă la bloc. O plăteşte toată lumea. Nu contează dacă te-ai debranșat...
Greșeala pe care o facem când gătim ciorbă. Niciodată nu ne-a trecut prin cap
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Copiii neandethalieni ar fi colecționat fosile la fel cum cei de azi colecționează abțibilduri