Un clasament al celor mai puternice 35 de țări din punctul de vedere al efectivelor militare, realizat de organizația internațională Global Firepower, este condus de Statele Unite, Rusia și China, în timp ce Coreea de Nord se află pe ultima poziție.
Realizat în funcție de bugetul militar al fiecărei țări, populația aptă pentru luptă și orice fel de participare în caz de război, echipamentul din arsenal și accesul la resurse, clasamentul Global Firepower Index se concentrează pe cantitate, dar ignoră diferențe calitative semnificative, cum ar fi faptul că cele 78 de submarine ale Coreei de Nord nu sunt tocmai de ultimă oră, scrie Business Insider.
De asemenea, indexul nu a considerat prioritar arsenalul nuclear și nici nu penalizează țările intercontinentale pentru lipsa flotei.
Clasamentul este completat, până la poziția 10, de India, Marea Britanie, Franța, Germania, Turcia, Coreea de Sud și Japonia. Coreea de Nord se află pe locul 35, precedată de Belgia și Mexic.
Din topul celor 35 de puteri militare, se pot face următoarele constatări:
- Statele Unite ale Americii conduce detașat ordinea globală în ceea ce privește investiția militară, cheltuind mai mult de 600 de miliarde de dolari. Următoarea națiune la acest capitol este China, cu un buget de aproape 130 de miliarde de dolari, un număr oricum mai mic decât o treime din cheltuielile totale ale Americii. Potrivit unui raport SIPRI (Institutul Internațional de Cercetare pentru Pace), SUA au redus bugetul de apărare cu 7,8% în mare parte din cauza retragerii treptate a trupelor din operațiuni militare de peste ocean, precum Afganistan și Irak. Rusia, în schimb, și-a mărit arsenalul prin cheltuirea a 88 de miliarde de dolari și plănuiește să-și modernizeze armele actuale.
- SUA dețin monopol absolut și asupra nupărului de nave portavion. Acestea contribuie în mare măsură la forța militară de ansamblu a unei țări. Vasele acestea masive le permit națiunilor să își exploateze forța cu mult mai departe de granițe și de întreaga suprafață a globului, funcționând, în principiu, ca o bază mobilă de echipamente aeriene și navale. Portavioanele pot transporta și drone.
- Submarinele Coreei de Nord: O anomalie care reiese la o primă vedere din clasamentul Global Firepower este poziția de lider pe care nord-coreenii o ocupă la submarinele deținute. Strict în termeni de cifre, nord-coreenii au mai multe submarine decât orice altă națiune din lume. Totuși, vasele sunt aproape complet inutilizabile, o treime din submarinele Coreei de Nord fiind depășite din 1961. Aceste submarine au o raza de numai 6,5 kilometri, în timp ce un submarin modern al Statelor Unite are o rază de acțiune de 240 de kilometri.
- La capitolul armelor nucleare, statul lider în clasament este Rusia, cu 8.484 de focoase nucleare, urmată de Statele Unite, cu 7.506 focoase.
Business Insider mai precizează că pentru clasament nu au contat calitatea echipamentului și a antrenamentului, nici profesionalismul fiecărei armate.